Ми вистояли і відновили зростання - послання Президента до ВР

Ми вистояли і відновили зростання - послання Президента до ВР

Укрінформ
Україна вибралася із "лабіринтів багатовекторності", "розмосковлює" церкву, піднімає економіку, успішно протистоїть агресії РФ. Втім, влада робить помилки, невдоволення людей - справедливе.

Президент України Петро Порошенко виступив зі щорічним посланням до Верховної Ради

Україна вискочила із «пастки позаблоковості»

“Ми нарешті вибралися із лабіринтів багатовекторності. Ледве вискочили із смертельно небезпечної пастки позаблоковості. І від 2014 року твердо прямуємо своїм шляхом, і це шлях до Європейського Союзу та НАТО. Лише інтеграція України до євроатлантичного простору гарантує всім нам мир, безпеку, гарантує Україні незалежність, а українському народу - підвищення рівня життя”, - заявив Президент, виступаючи у Верховній Раді зі щорічним посланням про внутрішнє і зовнішнє становище України.

«Сьогодні у цій залі ВР голосуватимуть за зміни до Основного закону про незворотність курсу на набуття членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору», - нагадав Президент, закликавши депутатів, підтримати цю ініціативу та скерувати документ на експертизу до Конституційного Суду.

Голова держави підкреслив, що проект закону цілком і повністю відповідає національним інтересам та настроям більшості українського суспільства.

"У понеділок своїм Указом я ввів у дію рішення Ради нацбезпеки та оборони не продовжувати договір про так звану дружбу з Росією. МЗС направить ноту до Москви, а я подам до парламенту відповідний законопроект, бо останнє слово в цьому питанні - за вами, шановні народні депутати", - нагадав голова держави.

Він також зазначив, що з Конституції пропонується викреслити норму, яка дозволяє базування Чорноморського флоту в Україні. "Після того як повернемо Крим, російської бази у Севастополі точно більше не буде", - переконаний глава держави.

Президент нагадав, що наприкінці серпня виконком СНД офіційно підтвердив, що Україна закрила представництво при статутних органах так званої Співдружності.

Армія та нестандартна відповідь російській агресії

“Суспільство, збройні сили очікують проривних та системних рішень у сфері оборони. Вимагаю від військового керівництва нестандартних та асиметричних відповідей на будь-які сценарії та плани противника”, - сказав Порошенко.

Президент також нагадав, що Україна вже вийшла на рівень 3% ВВП на оборону, що, за його словами, відчутно для державного бюджету та економіки. Водночас він наголосив, що ця сума - “доволі скромна” порівняно з військовими витратами країни-агресора.

Глава держави підкреслив, що оборонні потреби України перевищують можливості, проте потрібно знайти “нестандартні виходи”.

Разом з тим Президент підкреслив, що Україна позбулася тотальної залежності у питанні оновлення озброєння від Російської Федерації: “Оновлення озброєнь відбувається на основі стратегії імпортозаміщення, в якій ми позбулися тотальної залежності від постачання із Росії”.

Порошенко нагадав, що 2013 року залежність України від РФ для різних видів озброєнь досягала рівня від 40 % до 70 %.

Він наголосив, що наразі Україна має взяти планку зовсім іншої висоти у питанні озброєння армії: нові технології, модернізація, доозброєння і переозброєння, перехід на стандарти НАТО з урахуванням нашого унікального досвіду відсічі агресії.

Незадоволення суспільства – справедливе

Протягом останніх років українська влада зробила чимало тактичних помилок, але не схибила у стратегії, переконаний Президент: "Напевно, за останні роки влада зробила чимало тактичних помилок. І за це на мені особисто лежить частина відповідальності. Але я точно знаю, що ми нічим не схибили і не погрішили у питаннях стратегії!".

За його словами, метою української влади нині є зробити сильну та успішну Україну невід’ємною та незаперечною частиною Європи без жодної перспективи повернення в зону російського впливу.

"Епітети, якими ми характеризуємо зовнішнє та внутрішнє становище, залежать від того, де ми прописані, при владі чи в опозиції. Але при всіх поточних викликах та загрозах динаміка очевидна: ситуація всередині України і навколо нас – не така драматична і загрозлива, як у чотирнадцятому-п’ятнадцятому роках. Ми стали стійкішими та сильнішими. Однак насамперед хотів би відверто наголосити на тому, чим більшість суспільства об'єктивно незадоволена. Не вдалося завершити війну і відновити територіальну цілісність країни", - сказав Порошенко.

Він констатував, що внаслідок агресії втрачено 20% нашого промислового потенціалу, що, звичайно, спровокувало ефект доміно для всієї економіки, а разом із закриттям Росією свого ринку для українських товарів спричинило глибоку соціальну кризу.

"Ми вистояли й відновили зростання. Однак більшість українців поки що не відчули покращення добробуту, а рівень життя відновлюється повільно і нерівномірно і по регіонах, і по соціальних та вікових групах. Особливо незахищеними залишаються пенсіонери", - акцентував глава держави.

Роботодавцям Президент порадив підвищувати зарплати працівникам, аби не відчувався дефіцит робочої сили.

 «На моїх регулярних разом із урядом, силовиками зустрічах з бізнес-асоціаціями роботодавці дедалі частіше вже скаржаться не на тиск, а на дефіцит робочої сили. Залізну завісу на кордоні, як у радянські часи, ніхто ставити не буде. Дорогі роботодавці, вихід один: збільшуйте зарплати, якщо хочете, що українці не їхали за кордон, а працювали у нас. По ринку заробітної плати ви маєте бути конкурентоздатними. Я вже говорив про те, що Україна стає частиною єдиного європейського ринку праці, і тут теж нікуди не дітися від конкуренції», - зазначив Порошенко.

Також Петро Порошенко заявив, що наполягає на негайному голосуванні змін до Конституції щодо скасування депутатської недоторканності.

 «Я певен, що в партійні програми вже внадцяте повписували обіцянку скасувати депутатську недоторканність. Наполягаю на невідкладному голосуванні відповідних змін до Конституції. Максимально спростив завдання, шановні народні депутати, запропонувавши ввести цю норму з наступного скликання», -  зазначив глава держави.

Він додав, що «Конституційний Суд дав добро, настав момент істини». 

«Будьмо чесними з народом. Голосуйте. А якщо ні, то тоді більше не обіцяйте цього ніколи», -  заявив Президент.

Зміни до Конституції: серед пропозицій – явно недемократичні моделі

Порошенко виступає проти конституційних змін у політичній системі України напередодні виборів.

"Минулого року я відхилив численні пропозиції щодо конституційних змін у політичній системі. Вважаю, що перед виборами такі маневри не відповідають європейській політичній культурі, яка вчить нас грати за правилами, а не з правилами", - сказав Президент.

Водночас він зауважив, що з інтересом стежить за суспільною дискусією щодо подібних пропозицій. При цьому Порошенко запевнив, що вважає категорично неприйнятними ті пропозиції, які, за його словами, просувають "явно недемократичні моделі".

"Хтось відверто адвокатує "освічений авторитаризм", а хтось камуфлює його в "парламентаризм канцлерського типу". Тільки якщо вчитатися у зміст, а не в заголовок, там у канцлера повноважень більше, ніж у кайзера, а в "рейхстагу", по суті, створюється однопартійна система. Режим одноосібної влади ні до чого доброго Україну на привів, і це урок, який треба запам’ятати всім", - підкреслив глава держави.

Водночас він зазначив, що Кремль планує на базі "п'ятої колони" сформувати в українській Раді після виборів потужну проросійську опозицію і навіть - зробити її учасницею коаліції.

“За чотири роки ми відновили не лише армію, а й розвідку, тому маємо не приблизне, а доволі точне уявлення про плани Кремля. Відомо, як на базі "п’ятої колони" мріють сформувати потужну проросійську опозицію в новому парламенті, а якщо пощастить, то ще й зробити її учасницею нової коаліції з правом вето на європейську та євроатлантичну інтеграцію”, - наголосив Порошенко.

Президент підкреслив, що загроза реваншу проросійських сил залишається актуальною, адже “на українській політичній шахівниці є фігури, які дозволяють Москві ходити собою”.

«Повне розмосковлення церкви»

В Україні проходить «повне розмосковлення» церкви.

«Це ми з вами робимо надзвичайно важливу справу - і ми точно переможемо. Справу, яку митрополит Іларіон Огієнко назвав ділом «повного розмосковлення» нашої церкви», - зазначив Порошенко.

Він нагадав, що до Києва прибули екзархи Вселенського патріарха готувати рішення про надання автокефалії Українській помісній православній церкві. 

«Я гарантую, що держава поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися в тій церковній структурі, яка зберігатиме єдність із Російською православною церквою, називати її так само й будуть, для того щоб полегшити розуміння. Але в той же час я гарантую, що держава захистить, не треба їх лякати, захистить права тих священиків і мирян УПЦ Московського патріархату, які добровільно вирішать вийти з-під Москви, для того щоб разом з іншими православними творити Єдину помісну православну українську церкву», -  наголосив глава держави. 

Він нагадав, що екзархи Вселенського Патріарха повідомили, що процес надання автокефалії виходить на фінішну пряму

«Хочу окремо наголосити: я не знаю, коли саме ухвалять Томос і коли його привезуть до Києва. Але я точно впевнений, що колесо цієї історії ми з вами розкрутили так, що повернути назад його вже точно ніхто не зможе», - зауважив Президент.

Росія намагається позбутися санкцій, бо вони діють

Президент вважає, що у січні Росія знову спробує добитися зняття міжнародних санкцій нібито через невиконання Україною Мінських угод.

“Ми будемо послідовно протидіяти спробам послабити санкційний тиск на Росію. Тактичне завдання Кремля – зняття санкцій у січні наступного року під приводом нібито невиконання Україною Мінських домовленостей. Майже переконаний, що зняття ми не допустимо, однак, знайте, що ризик пом’якшення є”, - сказав Порошенко.

Він підкреслив, що наполеглива боротьба Росії з санкціями свідчить тільки про те, що вони діють.

“Рубль падає навіть при зростанні цін на нафту. Бо російська влада змушена підвищити пенсійний вік. Бо вона пішла на підвищення ПДВ. Це і є ціна агресії”, - відзначив глава держави.

Водночас він зауважив, що є “неприємний осад” від того, що санкції у зв’язку з анексією Криму та окупацією Донбасу виглядають м’якішими, ніж ті, які впроваджено згодом у відповідь на втручання у вибори чи хімічну атаку в Солсбері. Разом з тим Президент наголосив, що з іншого боку, надзвичайно важливо, що санкції проти Москви тепер пов’язані не лише з Україною, а це, за його словами, означає, що приходить тверезе розуміння того, що Росія це не лише проблема України, а є загрозою для усього цивілізованого світу.

Росія прийшла не по Крим і Донбас, а по всю Україну

Президент заявляє про неприпустимість компромісу з агресором, бо Росія прийшла не по Крим і Донбас, а по всю Україну.

"Ми переконуємо увесь світ, що будь-які поступки Кремлю без відновлення територіальної цілісності України - це поразка міжнародного права і свободи, це програш демократичної Європи авторитарній Азіопі. А тим часом у нас самих всю країну обтикано рекламними біг-бордами із закликом до «компромісу» з агресором. Ледве не кожний стовп обсіли "голуби миру"... Тільки тінь від них - неначе від двоголового орла. І хай вас не вводить в оману заспокійливе воркотання, бо у дзьобах у цих горлиць - насіння миру на російських умовах. "Мир" - це красива й приваблива обгортка, в яку можна покласти все, що завгодно. Тож будьмо пильними. Не забуваймо, що ворог сюди прийшов не по Крим і не по Донбас, а по всю Україну. Бо без України імперія неможлива. То де будемо проводити межу так званого компромісу: по Дінцю, по Дніпру, чи по Збручу?", - наголосив Петро Порошенко.

Він підкреслив, що в прагненні до справжнього миру питання суверенітету та територіальної цілісності України та нашого цивілізаційного вибору не є і не будуть предметом компромісу. "Бо інакше або нас не буде, або ми будемо вже не ми, або тут взагалі будуть вони", - сказав глава держави.

Непродовження дії закону про особливий статус Донбасу було би злочинною помилкою, оскільки дало б РФ шанс звинуватити Україну в невиконанні Мінських угод і на цій підставі вимагати зняття з санкцій, - переконаний Президент.

"Минулого року неприємною несподіванкою для Кремля став факт подовження українським парламентом Закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей". Своїм відповідальним голосуванням саме ви, шановні народні депутати, вибили козир із рук Путіна... Тепер вони знову дістали цю заяложену карту. Кремль та його посіпаки вкотре намагаються переконати європейську спільноту у неготовності української сторони подовжити дію закону. Це, на думку РФ, є нібито свідченням неспроможності України виконувати взяті на себе зобов’язання, отже, мовляв, санкції у зв'язку з цим мають бути зняті. Погодьтеся, було би злочинною помилкою дати Московії шанс звинуватити Україну в невиконанні угод і добитися послаблення санкційного тиску", - сказав Порошенко. 

Він додав, що, на його переконання, так можуть діяти "точно не українські сили".

Водночас Президент наголосив, що має бути продемонстрований реальний прогрес у врегулюванні конфлікту на Донбасі, головним індикатором якого є узгодження параметрів розгортання там миротворчої місії під егідою ООН. 

"І про це я буду говорити наступного тижня під візиту до Нью-Йорка і виступу на Генасамблеї ООН", - поінформував Президент. 

Він наголосив, що миротворча місія обов’язково має бути розгорнута на всій території окупованих районів України, обов’язково з її виходом на україно-російський кордон. 

"Це дозволить створити умови для виконання безпекової частини Мінських домовленостей, включно з виведенням російських військ з окупованої української території. Якщо цього не станеться, закон про особливий порядок місцевого самоврядування так і не запрацює. Це має бути наша логіка. Вся відповідальність за зрив мінського процесу точно має лягти на Росію", - переконаний Порошенко.

Україна - в епіцентрі процесів, які визначають майбутнє континенту та світу

Глава держави зазначив, що глобальна та регіональні системи безпеки неефектино працюють та знаходяться під великою загрозою.

Водночас він сказав, що російська агресія заскочила Захід зненацька. «Проігноровані були всі важливі сигнали: і провокація на Тузлі; і відверто агресивний виступ російського президента на Мюнхенському безпековому форумі в 2007 році, де він у принципі всіх про все попереджав; і напад Росії на Грузію... І перша реакція на окупацію Криму виявилася напрочуд млявою та беззубою. Та навіть тепер - після тисяч спричинених Росією жертв на Донбасі, після MH17, після Сирії, після Солсбері - на Заході чимало охочих зазирнути Путінув душу, чи ще не знаю куди. Цікаво, а що ви там хочете побачити, панове? Все ж і так у всіх на очах. РФ підтримує праві та ліво-популістські рухи, роздмухує євроскептицизм, втручається у вибори і референдуми, як це було в Нідерландах», - зазначив Порошенко.

Він додав, що у такий спосіб Кремль просуває свій альтернативний порядок денний, свої цінності, сподіваючись на те, що Заходу дедалі складніше буде тримати єдину позицію щодо Москви.

Також глава держави наголосив, що глибоко помиляється той, хто думає, ніби російська агресія забезпечує нам автоматичну підтримку на Заході. «За підтримку треба боротися щодня», - наголосив Порошенко.

Українська армія має бути готова до будь-яких сценаріїв розвитку подій на Донбасі, у тому числі й силового

"Кремль намагається переконати наших союзників у нібито підготовці Україною силового сценарію визволення Донбасу. Звичайно, у нас має бути подібна опція, бо всяка армія готова до будь-яких сценаріїв", - зазначив глава держави.

Він підкреслив, що в України є право на самооборону згідно із статтею 51 Статуту ООН, і на цьому було акцентовано у нещодавно ухваленому законі про реінтеграцію Донбасу. "Але наша стратегія миру полягає у його досягненні політико-дипломатичним шляхом, бо саме такий варіант є оптимальним для України і відповідає нашим національним інтересам", - зауважив Президент.

Порошенко також наголосив, що напад Росії розпочався зі спроби анексії Криму, і його поверненням вона має завершитися, включно з відшкодуванням завданих збитків та наданням цього разу вже дієвих гарантій неповторення агресії. "Боремося за це у міжнародних судах, і, переконаний, переможемо, як перемогли у Стокгольмі "Газпром", - сказав Порошенко.

Порошенко також підтримує ідею ухвалення закону про реєстрацію в Україні агентів впливу держави-агресора, які беруть під контроль українські ЗМІ й громадські організації.

"В Україні все ще діє мережа російської агентури, яка бере під контроль медіа, плодить "незалежні" громадські організації. Вони незалежні від України, але підконтрольні Кремлю, і роздмухують антиукраїнські, антиєвропейські та антиамериканські настрої. Отож, підтримую ідею законопроекту про реєстрацію агентів впливу держави-агресора", - сказав глава держави.

Водночас він запевнив, що такий закон жодним чином не вплине ані на громадянське суспільство, ані на мас-медіа, ані на свободу слова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-