Геращенко анонсувала реєстрацію законопроекту про розмінування

Геращенко анонсувала реєстрацію законопроекту про розмінування

Укрінформ
Законопроект про протимінну діяльність і цивільне розмінування Донбасу, розроблений робочою групою при Комітеті ВР з питань національної безпеки та оборони, буде зареєстровано у парламенті 19 вересня. 

Про це зазначила перший заступник Голови ВР Ірина Геращенко з трибуни парламенту, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"На сьогодні Верховна Рада заборгувала надзвичайно важливий закон - про цивільне розмінування. Хочу поінформувати вас, що протягом року працювала робоча група, яка напрацювала відповідний законопроект, враховуючи в тому числі і практики, наприклад, Хорватії, де була створена спеціальна агенція, яка не лише проводила розмінування, а й брала на себе відповідальність за якісну роботу, тому кожна людина має знати, що якщо держава стверджує, що ця територія є розмінованою, значить, там можуть гратися діти, там можна випасати худобу та проводити сільськогосподарські роботи... Я вітаю той факт, що сьогодні у Верховній Раді буде зареєстровано законопроект робочої групи", - зазначила Геращенко

При цьому вона зазначила, що на сьогодні вже є кілька схожих депутатських законопроектів. Також відповідний проект про цивільне розмінування було напрацьовано й урядом. Геращенко висловила переконання, що під час підготовки до другого читання всі напрацювання будуть об'єднані у спільний документ для того, щоб "прийняти той законопроект, який відповідатиме кращим практикам".

Водночас народний депутат акцентувала на тому, що прилади для розмінування, що були в Донецьку та Луганську, залишилися на окупованих територіях, а тому відповідні служби потребують переобладнання та підтримки міжнародних партнерів України.

"Більше того, наші міжнародні партнери очікують від нас цього закону для того, щоби посилити допомогу Україні для переоснащення всіх наших структур, які займаються розмінуванням. Ще одна дивна ситуація, що відповідні служби з цивільного захисту при Міністерстві внутрішніх справ часто оснащені краще, ніж відповідні структури Міністерства оборони. Ми маємо дуже мало машин-роботів і сапери фактично працюють сьогодні на колінах, розміновуючи десятки метрів, начинених вибухонебезпечними предметами", - уточнила вона. 

Окрім того, перший віце-спікер також закликала представників місцевої влади на Донбасі провести маркування всіх площ і доріг, на яких можуть міститися вибухонебезпечні предмети. При цьому Геращенко наголосила, що парламентарії мають ухвалити закон про цивільне розмінування до кінця роботи дев'ятої сесії. 

Як повідомлялося, у 2016 році у Верховній Раді було зареєстровано два законопроекти про протимінну діяльність - урядовий проект № 4137, ініційований у лютому Арсенієм Яценюком, та альтернативний йому проект № 5189-1, внесений Володимиром Гройсманом у квітня 2016-го. Проте обидва документи були відкликані та зняті з розгляду.

Читайте також: Україні необхідно перейняти світові практики щодо розмінування Донбасу - Прем'єр

Народні депутати України Ірина Геращенко та Ірина Фріз, яка є членом комітету з нацбезпеки і оборони і головою української парламентської делегації в ПА НАТО, підготували до внесення на реєстрацію в парламенті новий законопроект про протимінну діяльність.

За даними Міністерства оборони, внаслідок діяльності терористичних угрупувань та агресії Російської Федерації проти України близько 7 тис. кв. км звільнених територій Донецької та Луганської областей, забруднено мінами та вибухонебезпечними залишками війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-