"Батьківщина" хоче прописати у Конституції “вхід” на військові бази тільки для НАТО

Укрінформ
Фракція ВО "Батьківщина" підтримує ініціативу Президента щодо закріплення у Конституції незворотності євроінтеграції, але пропонує передбачити, що на території України дозволяється перебування іноземних військових формувань тільки країн-членів НАТО.

Про це на засіданні ВР заявив член фракції Борис Тарасюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Пропозиція («Батьківщини» до законопроекту №9037 - ред.) стосується пункту 14 Перехідних положень Конституції, який був включений для того, щоб забезпечити право Росії мати базу Чорноморського флоту. Ми пропонуємо видозмінити пункт 14 і надати можливість країнам-членам Альянсу використовувати військові бази на території України», - зазначив Тарасюк.

Він наголосив, що фракція звертається до Президента Петра Порошенка з ініціативою щодо зміни трьох із п'яти пропозицій законопроекту №9037.

Окрім дозволу на базування в Україні військових країн-членів Альянсу фракція пропонує змінити положення законопроекту у якому йдеться, що Верховна Рада підтверджує європейську ідентичність українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу.

«Це не європейська ідентичність, як пропонує Президент, а європейський і євроатлантичний цивілізаційний вибір», - зауважив депутат.

Читайте також: Раді вистачить голосів для припинення "дружби" з Росією – Герасимов

Пропонується також, за його словами, у законопроекті норму про те, що Президент є гарантом реалізації курсу на повноправне членство в ЄС та НАТО, замінити формулюванням «Президент забезпечує підтримання високого рівня обороноздатності України».

Як повідомлялося, Президент Петро Порошенко 3 вересня зареєстрував у ВР проект закону № 9037 про зміни до Конституції щодо стратегічного курсу на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-