Три події світу. Німецький акцент, Європарламент проти Угорщини та ювілейний Волкер

Три події світу. Німецький акцент, Європарламент проти Угорщини та ювілейний Волкер

Укрінформ
Заяви Ангели Меркель та Гайко Мааса дають надію на адекватне сприйняття офіційним Берліном ситуації в Україні.

Європейський Парламент розпочав процедуру позбавлення Угорщини голосу у Раді Європи. Курт Волкер вдесяте за 15 місяців побував в Україні.

Хоча Німеччина не є постійним членом Ради Безпеки ООН, а рівень її військових витрат став останнім часом предметом критики з боку Дональда Трампа, її роль у підтриманні європейської безпеки є ключовою. Офіційний Берлін з 2014 року пройшов еволюцію від беззастережного союзника Росії до її наполегливого критика, і тримає цей курс попри роботи з прокладання газопроводу NordStream-2. Ангела Меркель, виступаючи у Литві перед військовослужбовцями бундесверу, наголосила, що саме Росія дестабілізує ситуацію в пострадянських країнах. Міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас напередодні зустрічі з російським колегою Сергієм Лавровим наголосив, що припинення війни в Україні та Сирії залежить насамперед від Кремля.

Нагадаю, що запуск NordStream-2, за словами Андрія Коболєва, спричинить втрати для українського бюджету у розмірі 3 мільярдів доларів та суттєво збільшить загрозу прямої російської військової агресії. Проте не лише Україна може стати жертвою трубопровідної агресії, зміна звичного маршруту транзиту вуглеводнів збільшить протиріччя між країнами ЄС, зокрема, в регіоні Центральної Європи.

Тому рішення Європейського Парламенту про початок санкційної процедури проти Угорщини, яке може призвести до позбавлення її голосу у Раді ЄС, може спричинити небезпечні тенденції. Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан активно заграє з Росією, і Путін навряд чи упустить нагоду простягнути Будапешту «руку дружби». На захист угорців виступили сусіди по Вишеградській четвірці – Польща та Чехія. Фактично ще одним протиріччям у Європейському Союзі стало більше, а регіон Центральної Європи став більш уразливим для гібридної агресії з боку Росії.

У Москві тим часом поширюється тренд відеозвернень з продовженням. Якщо начальник Росгвардії Анатолій Золотов, який пообіцяв зробити «соковиту відбивну» з Олексія Навального, відкрив нову сторінку у діяльності світових спецслужб, то дует Боширова та Петрова в гостях у головного редактора Russia Today Маргарити Сімоньян – це зовсім інша історія. Кремль запропонував версію розвитку подій навколо Сергія та Юлії Скрипалів виключно для внутрішнього вжитку, ігноруючи обгрунтовані претензії Заходу. Виставлені блазнями Боширов та Петров насправді «танцюють» на подвір’ї фортеці, мешканцям якої говорять про облогу безжальними ворогами.

Десятий візит Курта Волкера в Україну цікавий з огляду на еволюцію його позиції. Хоча цей американський дипломат не є суб’єктом ухвалення рішень, його сприйняття ситуації на Донбасі суттєво змінилося, порівняно з минулим роком. Волкер покладає відповідальність за конфлікт на Донбасі на керівництво Росії, наголошує, що Кремль не буде змінювати свою тактику до президентських виборів в Україні та закликає українських політиків зважати на те, що вони не можуть собі дозволити діяти безвідповідально. 

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-