Борг Януковича: у Мін’юсті сказали, до чого готується Україна

Борг Януковича: у Мін’юсті сказали, до чого готується Україна

Укрінформ
Рішення Апеляційного суду Англії дало можливість Україні в англійських судах доводити факти незаконної агресії, втрати частини територій через вторгнення, спроби шантажу з боку Російської Федерації.

Про це написав міністр юстиції України Павло Петренко на сторінці у Facebook.

«Ми вітаємо безпрецедентне рішення Апеляційного суду Англії, яке підтвердило українську позицію й дало можливість Україні в англійських судах доводити факти незаконної агресії, втрати частини територій через вторгнення, спроби шантажу з боку Російської Федерації й усі інші факти гібридної війни», - написав Петренко.

Він зазначив, що у 2013 році відбулися «маніпуляція режиму Януковича і зговір з керівництвом держави-агресора для того, щоб у Росії з'явився спосіб шантажу і впливу на Україну».

«Готуємося до наступного раунду. Правда - за нами», - наголосив міністр юстиції.

Як повідомляв Укрінформ, справу про «борг Януковича» перед Російською Федерацією повернули в суд першої інстанції. Вимога Кремля віддати 3 млрд дол., виданих Києву наприкінці 2013 року, не задоволена.

Читайте також: Мінфін прокоментував рішення суду Англії щодо "боргу Януковича"

22 січня Апеляційний суд Англії розпочав розгляд скарги на рішення суду щодо спору з Росією щодо боргу в 3 млрд дол., які уряд екс-президента України Віктора Януковича позичив в останні місяці перебування у владі.

У грудні 2013 року довірена особа The Law Debenture Trust Corporation p.l.с. звернулася з цим позовом проти України на користь Російської Федерації.

Україна виступає проти вимог Росії гасити борг, посилаючись, у тому числі, на те, що Росія чинила на Україну незаконний тиск. У березні 2017 року англійський суд першої інстанції дозволив розглядати справу в порядку спрощеного провадження.

Також суд дійшов висновку, що Україна мала законну дієздатність укладати договори щодо облігацій, а політична частина аргументів України щодо примусу і тиску не може розглядатися в судовому порядку, тобто не може бути розглянута англійським судом.

Після цього Україна звернулась і отримала дозвіл на апеляційне оскарження всіх негативних висновків у рішенні суду першої інстанції.

Уряд Миколи Азарова отримав кредит на 3 млрд дол. у рамках домовленостей між президентом РФ Володимиром Путіним і тодішнім президентом України Віктором Януковичем у грудні 2013 року.

У 2015 році російська сторона поставила вимогу повернути борг, не прийнявши пропозиції щодо його реструктуризації. Українська влада відмовилася визнавати борг офіційним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-