Чеський експерт розповів про

Чеський експерт розповів про "чорно-білі" прийоми пропагандистів РФ

Ексклюзив
Укрінформ
Москва застосує весь арсенал засобів впливу для маніпуляцій в українському виборчому процесі 2019 року, переконаний виконавчий директор чеської неурядової організації “Аналітичний центр “Європейські цінності” Якуб Янда.

Про це він повідомив в коментарі власному кореспонденту Укрінформу. 

“Очевидно, буде використаний рефлективний контроль, тобто точно вивірені дії з провокування передбачуваних реакцій обраних сегментів українського суспільства. Буде задіяний вже звичний метод дезінформації, чорного піару проти окремих кандидатів, фальшивих або проплачених протестів», - прогнозує Янда.

Чеський експерт не виключає, що Росія вдасться також до кібернетичних нападів. На відміну від маніпуляцій в інформаційному просторі, які зазвичай віддаються на виконання місцевих політиків, кібернетичні напади здійснює сам Кремль, зазначив він. 

Читайте також: РФ і Томос Україні: «останній бій» Путіна й погроза військами

«Пряме російське втручання передбачається у кібернетичному нападі на інформаційні системи та виборчу інфраструктуру, аби посилити враження безладу та нібито розпаду України”, - попереджає експерт.

На його думку, не виключені також кібернетичні напади, внаслідок яких росіяни отримають доступ до внутрішніх документів певних кандидатів, і згодом опублікують їх у мережі, аби нанести репутаційну шкоду. 

Янда переконаний, що розділення кандидатів виключно на проєвропейських і проросійських вигідне Кремлю, адже здатне поляризувати українське суспільство і призвести до дестабілізації. 

“Головна мета Кремля - втримати свій вплив на українську політику, підтримуючи уявлення, що існують проєвропейські і проросійські кандидати. Насправді такий чорно-білий підхід грає на руку Росії і деяким кандидатам”, - пояснює він.

Відповідаючи на запитання, як Україні захиститися від втручання Росії у виборчий процес, Янда радить українській владі не робити у внутрішньополітичній боротьбі кроків, які шкодять іміджу України за кордоном. На його переконання, тиск на журналістів і громадянське суспільство має негайно припинитися, бо він здатний значно послабити підтримку України на Заході. 

Порівнюючи дії Росії під час виборчого процесу у Чехії і в Україні, Янда звернув особливу увагу на непрямий спосіб розповсюдження Москвою своїх пропагандистських тез.

“Спільною рисою може бути використання місцевих політиків для розповсюдження тез російської пропаганди, тому що прямий вплив російських ЗМІ як у Чехії, так і в Україні, близький до нуля”, - підсумував він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-