Рада провалила ратифікацію Конвенції РЄ про доступ до офіційних документів

Рада провалила ратифікацію Конвенції РЄ про доступ до офіційних документів

Укрінформ
Верховна Рада не змогла ратифікувати Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів, укладеної 18 червня 2009 року.

За ухвалення відповідного законопроекту №0195 в цілому проголосувало 190 депутатів, за направлення на доопрацювання в комітет – 197, за повернення Президенту – 210 за мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Через те, що жодна із пропозицій не набрала необхідної підтримки законопроект вважається відхиленим. Водночас Голова ВР Андрій Парубій зазначив, що комітет зможе повторно внести законопроект, а парламент невідкладно його розгляне.

Народний депутат Олена Сотник («Самопоміч») наголосила, що Верховна Рада, ратифікувавши конвенцію, могла б надати вирішальний голос для набуття чинності конвенції.

«Аргумент, що Україна є провідним регіональним лідером в ратифікації такого важливого документа. За десятиріччя це одне із найавторитетніших рішень Ради Європи дасть можливість нашій делегації посилити свою позицію», - підкреслила депутат.

Водночас перший заступник голови ВР Ірина Геращенко, апелюючи зокрема, до фракції «Радикальної партії», яка висловлювала заперечення проти ратифікації через можливі ризики доступу спецслужб до інформації в Україні, наголосила, що ратифікація конвенції значно посилить позицію української делегації на жовтневій сесії ПАРЄ.

«Від жовтневої сесії в значній мірі залежить, чи будуть розвернуті санкції проти Росії чи ні, чи будуть зараз європейські цінності дотримуватися європейськими організаціями, як це декларується, і це буде екзамен для ПАРЕ і для всієї Ради Європи. Ми повинні показати, що український парламент твердо стоїть на принципах відкритості, демократії, верховенства права і прав людини», - сказав голова Постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Володимир Ар'єв.

Конвенцією визнається широке право громадськості на доступ до офіційних документів з метою забезпечення суспільства джерелом інформації, надання можливості для формування власної думки про стан суспільства та органи державної влади, ефективності роботи і підзвітності органів державної влади, сприяючи, тим самим, зміцненню їх легітимності.

Читайте також: Органи влади розкриватимуть дані за єдиними стандартами

Відповідно до статті 16 Конвенції вона набирає чинності в перший день місяця, що настає після завершення тримісячного строку від дати, коли 10 держав-членів Ради Європи висловили свою згоду на обов’язковість для них Конвенції.

Станом на 24 травня 2018 року 15 держав підписали та 9 держав ратифікували її.

Парламентська Асамблея Ради Європи у Резолюції 1954 (2013) від 2 жовтня 2013 року закликала всі держави-члени Ради Європи підписати та ратифікувати Конвенцію.

Від імені України Конвенцію підписано 12 квітня 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-