Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Його Всесвятість з Божою поміччю потролили патріарха Московського...

Його Всесвятість з Божою поміччю потролили патріарха Московського...

Блоги
Укрінформ
У Стамбулі відбулася зустріч Вселенського патріарха Варфоломія та патріарха РПЦ Кирила.

На мій погляд, наступна цитата - головна з виступу Вселенського патріарха свт. Варфоломія на зустрічі із патріархом Московським (часткова розшифровка трансляціїї та мої коменти). 

"Ми віримо в силу діалогу... Діалог - шлях, вказаний нам самим Богом... Ми раді, що візит патріарха Кирила збігається із засіданням Священого Синоду, який відбувається щомісяця і засідає протягом трьох днів. (сьогодні вже третій день - авт.) А від завтра до понеділка починається Собор, на якому будуть присутні всі діючі архієреї нашого Патріархату".

Вселенський звертається до патріарха Кирила "Ваше Блаженство", а не "Святійшіство"... Стверджують, що така формула прийнятна у Константинополі, але патріарх Московський встиг звикнути до титулу Святійший (наче вище за статусом). 

Мені на якийсь момент здалося, що на зустріч разом із патріархом Кирилом до Стамбулу приїхали представники митрополії УПЦ МП, яку я звикла називати Малоросійською колегією. (Мене поправили, що з митрополії нікого нема - від нервів всі митри виглядають на одне обличчя, соррі)... 

ХХХ

У ефір потрапила лише офційна частина. Обійми, поклони та обмін промовами. Втім, діалог між Вселенським та Московським патріархом, не дуже помітний непосвяченим, але красномовний.

Патріарх Кирило: "Є різниця між діалогом, який ведуть політики і церкви... Діалог всередині церкви має іншу природу. Діалог між помісними церквами відбувається всередині єдиного тіла. І це накладає на нас певну відповідальність, але й дає силу. І ми робимо все, що не порушує наше благополуччя, не порушуючи єдності. У цьому будинку ми мали різні дискусії, але ми ніколи не зробили того, що могло б нашкодити Вселенському патріархату, Єдиній Святій Соборній церкві, бо несемо відповідальність перед вами та помісними церквами"

Далі такий пікетаж.

Патріарх Кирило своїм виступом, хоч і робить реверанси, але м'яко транслює укоризну, умовляє, злегка лякає, тисне на совість - мовляв, для нових молодих ієрархів Константинополя ми маємо лишитися прикладом...

Далі відповідає коротко патріарх Варфоломій, він згадує митрополітів, під керівництвом яких вони трудилися на благо церкви і там таке цікаве місце: 

"А тут якраз присутні всі молоді ієрархи Константинополя і вони займаються проблемами міжправославних відносин і ведуть діалоги з іншими церквами заради блага православ'я".

ХХХ

Ну що я вам скажу. Початок традиційний (росіяни обманюють: вони не берегли єдність, вони купували ієрархів, служили Путіну та намагалися ламати через коліно цілі церкви, пропустили Всеправославний Собор), але пікетаж обнадійливий. ))) Ще сьогодні триває Синод. Подивимося.

Лана Самохвалова

FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-