Порошенко каже, що треба якнайшвидше вирішити “перезрілі” питання з Польщею

Порошенко каже, що треба якнайшвидше вирішити “перезрілі” питання з Польщею

Укрінформ
Президент Петро Порошенко переконаний, що для пожвавлення діалогу між Україною та Польщею треба найближчим часом знайти вирішення "давно перезрілих" історичних питань. 

Про це він заявив у виступі на ХІІІ Нараді керівників закордонних дипломатичних установ України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Переконаний, що для подальшого пожвавлення двостороннього діалогу (з Польщею - ред.) маємо найближчим часом знайти вирішення давно перезрілих (історичних - ред.) питань", - сказав Порошенко. 

Він підкреслив, що попри інколи непростий  діалог з Варшавою, Польща є і залишається нашим надійним другом, а штучне нагнітання градусу непорозуміння у традиційно дружніх стосунках між нашими державами не має "абсолютно ніяких перспектив". 

"Польща залишається  нашим другом і нашим адвокатом в Європейському Союзі. Запорукою розвитку конструктивного діалогу між Києвом і Варшавою є акцент на спільних викликах і на тому, що врешті-решт нас об'єднує, а не роз'єднує. 

"Давайте залишимо проблеми історикам і ні в якому разі не дамо можливості, щоб політики використовували це  роз'єднання людей для отримання якихось містечкових власних дивідендів", - закликав Президент.

Як повідомляв Укрінформ, посол України в Польщі Андрій Дещиця на засіданні прес-клубу в рамках ХІІІ наради послів у МЗС поінформував, що польська сторона запропонувала Україні провести розкопки у селі Грушовичі на місці зруйнованого пам'ятника воїнам УПА. Коментуючи розблокування ексгумації польських поховань в Україні, дипломат також нагадав, що віце-прем’єр-міністр Павло Розенко передав запрошення польській стороні розпочати переговори щодо конкретних місць, де можна було би проводити такі пошукові роботи.

Читайте також: Порошенко про освітню дискусію: Будапешт створює якусь паралельну реальність

Як повідомлялося, українсько-польські історичні відносини загострилися у квітні 2017 року, коли польські націоналісти за підтримки місцевої влади знищили на кладовищі в селі Грушовичі поблизу Перемишля пам'ятник воякам УПА. Відразу після цього Київ заблокував проведення поляками ексгумацій в Україні, наполягаючи на відбудові знищених вандалами за останні роки на півдні Польщі українських місць пам'яті. Польська сторона наполягає на розблокуванні можливості ведення пошуково-ексгумаційних робіт в Україні, а українська - на необхідності відбудови зруйнованих місць пам'яті. Польська сторона зобов'язалася відбудувати надмогильний пам'ятник у Грушовичах у випадку підтвердження, що в цьому місці є останки вояків УПА. За результатами досліджень у Грушовичах в ІНП Польщі не підтвердили, що під пам’ятником є поховання представників українського підпілля.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-