Верховний Суд не дозволив переселенцям голосувати на місцевих виборах

Верховний Суд не дозволив переселенцям голосувати на місцевих виборах

Укрінформ
Реєстрація місця проживання внутрішньо переміщеної особи є тимчасовою та не є підставою для участі у голосуванні на місцевих виборах.

Про це йдеться у рішенні Верховного Суду, повідомляє портал "Судова влада"

"Право участі на місцевих виборах є лише у тих громадян України, які постійно проживають на відповідній території та мають реєстрацію постійного місця проживання на території відповідного села, селища, міста. На це вказав Верховний Суд, розглянувши в касаційному порядку адміністративну справу за позовом до Відділу ведення Державного реєстру виборців про поновлення виборчих прав", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що позивач просила визнати незаконним рішення відповідача про відмову в задоволенні заяви про зміну виборчої адреси у Державному реєстрі виборців, зобов’язати відповідача внести такі дані згідно з відомостями про місцезнаходження позивача, що вказані у довідці про реєстрацію позивача як внутрішньо переміщеної особи.

У повідомленні йдеться, що позивач звернулася із заявою про включення її до списку виборців на місцевих виборах і отримала відмову, обгрунтовану тим, що позивачем не надані документи, що підтверджують її належність до місцевої територіальної громади, довідка про реєстрацію внутрішньо переміщеної особи не була врахована при розгляді даної заяви.

Водночас Апеляційний суд, скасувавши рішення суду першої інстанції, ухвалив постанову про відмову в задоволенні позовних вимог.

Верховний Суд погодився з рішенням апеляційного суду з тих підстав, що право голосу на виборах депутатів міської ради, виборах міського голови мають громадяни України, які мають право голосу відповідно до ст. 70 Конституції України, належать до відповідної територіальної громади та проживають у межах відповідного виборчого округу.

Читайте також: Мінгареллі сподівається, що вибори в ОТГ пройдуть до кінця року

Суд дійшов висновку, що виборча адреса виборця визначається за зареєстрованим місцем проживання та адресою житла виборця, яке не повинно бути тимчасовим.

ВС постановив, що довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи засвідчує її місце проживання лише на певний період, тобто не постійне, а тимчасове проживання на відповідній території, така реєстрація не може слугувати підставою щодо права участі на місцевих виборах на цій території.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-