Під час гібридної війни все що завгодно можна використати як зброю - Золотухін

Під час гібридної війни все що завгодно можна використати як зброю - Золотухін

Укрінформ
Заступник міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін вважає, що вплив законодавчих норм на діджитал-сферу "матиме дуже низьку ефективність, бо інструменти, які використовуються в цій царині, поліморфні, швидкозмінні і багатогранні".

Про це він сказав в інтерв’ю Укрінформу, зауваживши, що "законодавство просто не здатне увібрати всю багатогранність інструментів, які можуть бути використані на шкоду демократичному суспільству".

За словами Золотухіна, "в цьому і полягає власне концепція гібридної війни, де все що завгодно можна використати як зброю. Будь-яку річ, будь-який інструмент можна використовувати як зброю: ось ручка лежить на столі, і ти можеш нею когось вбити, якщо добре замахнешся".

Тому, як наголосив заступник міністра інформполітики, "якщо дійсно глибинно працювати над цим законодавством і ухвалити його, то, на превеликий жаль, воно може вдарити по нам, бо зможе бути використане для обмеження прав і свобод. І про це треба говорити. Це не нова проблема, просто українці у її вивченні пішли набагато далі, ніж усі європейські країни".

На зауваження про те, що правила гри в галузі інтернет-ЗМІ все ж таки потрібно виробляти, Золотухін сказав: "У мене особисто є певний прогноз, яким чином це буде відбуватися. На сьогодні політики популістського толку мають певний пріоритет у всьому світі. Ліберали кажуть: "нічого не займайте, все врегулює ринок". Але загрози нікуди не зникають, і ринок вдіяти нічого не може. Відтак, люди відчувають загрози і хочуть їх позбутися. І в цей момент популісти пропонують прості, хоч і безглузді рішення. І люди голосують за популістів".

Читайте також: 10 уроків Грузинсько-російської війни для України

Золотухін навів кілька прикладів. Так, "у Німеччині - це стало відомо в травні - було проведено близько 30 обшуків у справах, порушених на підставі коментарів, які люди залишали під постами у Facebook. Це робилося у рамках проваджень, порушених, наприклад, за розпалювання міжнаціональної ворожнечі... А у Швейцарії людину засудили за те, що він поставив "лайк" під постом, де про іншу людину написали, що він расист і фашист. І об'єкт цього цькування подав до суду і виграв. Суд призначив відповідний штраф, вимогу вибачитися і утриматися від подальших дій – від коментарів і "лайків"... Далі йде Франція, де, я так думаю, доколихають законопроект, який надає право позасудового рішення про призупинення, наприклад, ліцензії медіа, яке було помічене у розповсюдженні дезінформації в певний період перед виборами".

За словами заступника міністра, "напевне, у Британії також про це думають, що можна зробити це законодавство, і на політичному рівні воно буде підтримано, хоч і має популістський характер, що “ми зараз від усього захистимо, дайте тільки право нам визначати, яка інформація хороша, а яка погана".

Водночас, зазначив Золотухін, технічно ухвалити такий закон можна, та, на його думку, ефекту він не дасть.

Повний текст інтерв’ю читайте на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-