Американський експерт про

Американський експерт про "ініціативи" Путіна щодо роззброєння: РФ довіряти марно

Ексклюзив
Укрінформ
Поява інформації про те, що Володимир Путін особисто передав президенту Трампу пропозиції про взаємне роззброєння не може вважатися кроком назустріч з боку Росії.

Навпаки, це є частиною кремлівської інформаційної гри, а також спробою уникнути відповідальності за істотні порушення Москвою попередніх домовленостей про контроль над озброєннями.

Про це розповів в ексклюзивному коментарі Укрінформу старший науковий співробітник з питань Росії "Американської ради із зовнішньої політики" Стівен Бланк.

У вівторок американське видання Politico розмістило публікацію про те, що під час закритої зустрічі президентів Трампа й Путіна в Гельсінкі російський лідер передав ряд ініціатив. Вони стосувалися, зокрема, нових домовленостей про контроль над ядерними озброєннями, які так хотів обговорити Дональд Трамп, а також заборони збройних програм у космосі. Видання послалося на російськомовний документ, який отримало у своє розпорядження. Втім Білий дім на прохання прокоментувати появу цих фактів, не підтвердив і не спростував їх.

Читайте також: США запровадять нові санкції проти Росії через отруєння Скрипалів

У цьому зв'язку Стівен Бланк пояснив, чому інформація про "російські ініціативи" через кілька тижнів після зустрічі раптом з'явилася в відкритому доступі. Експерт переконаний: це вигідно саме Москві за кількох причин.

"Це зроблено для того, аби створити видимість, що Росія серйозно переймається питанням контролю над озброєннями та відновленням діалогу з Вашингтоном", - пояснив Бланк.

Читайте також: WP: Нові санкції США можуть призвести до припинення торгівлі та дипвідносин з РФ

Водночас, зауважив він, оприлюднені у ЗМІ пропозиції про контроль над озброєнням, які президент Путін міг передати Дональду Трампу під час переговорів віч-на-віч у Гельсінкі, не можуть вважатися нормальними.

"Як ми бачимо, Путін хоче зупинити перспективну модернізацію озброєнь у США",- підкреслив експерт. Паралельно, за його словами, Росія хоче "зберегти всі свої ракети й змусити Америку виконувати зобов'язання, які сама же й порушує, включаючи вірогідні домовленості щодо продовження угоди СНО-ІІІ". Крім того, в інтересах Кремля – "підірвати" європейську систему безпеки.

Читайте також: Юристи Трампа не погоджуються на умови Мюллера щодо інтерв'ю з президентом

Експерт нагадав, що Москва раніше серйозно порушувала всі існуючі домовленості про контроль над озброєннями, включаючи угоди РСМД, СНО, Договір про обмеження звичайних збройних сил в Європі, а також Конвенцію про хімічну зброю й домовленості проти розробок біологічної зброї. Тому Росії, за словами експерта, довіряти марно.

"Підтверджувати прихильність цим договорам за відсутності будь-якого надійного механізму гарантій їх виконання або відповідальності за порушення з боку Росії є безглуздим", - підсумував Стівен Бланк.

Фото: Ярослав Довгопол, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-