Американський журналіст про МН17: Росіяни навмисно збили пасажирський літак

Американський журналіст про МН17: Росіяни навмисно збили пасажирський літак

Укрінформ
Малайзійський Boeing не був знищений помилково. Можливо, жертвою провокації мав стати російський пасажирський літак, що знаходився поблизу.

Таку думку висловив консультант у розслідуванні катастрофи МН17, журналіст, публіцист Девід Саттер, який писав книжки про злочини путінської Росії, пов'язані з підривом будинків, та про злочини, які чинив радянський режим в ефірі Espreso.tv.

“Раніше я сам більш менш припускав, що вони не навмисне знищили (малазійський літак — ред.). Я думав, що вони дали цю установку "Бук" сепаратистам, які не знали, як його використовувати, і стріляли по якомусь незрозумілому об'єкту і випадково знищили цивільний літак. Зараз ми знаємо, що це не так. Насправді індентифіковано за допомогою організації Bellingcat, що це була російська частина, спеціалізована, яка переходила кордон з цією установкою, планувала цю операцію і зробила з екіпажем, який теж приїхав з Росії”, - сказав журналіст.

Читайте також: Порошенко підписав закони про міжнародне співробітництво щодо катастрофи МН17

Він також підкреслив, що “абсолютно неможливо сплутати пасажирський літак з вантажним літаком, який використовують українські війська. А Боїнг-777 - це величезний літак, який має два джерела тепла, вони дуже потужні, можуть бути захоплені апаратурою, яка є частиною установки "Бука"”.

Ба більше, “добре навчена людина може визначити за звуком - а обов'язково бути добре навченим, якщо керувати такою установкою як "Бук" - вона може визначити візуально, за звуком", - каже Девід Саттер.

Він також звертає увагу, що "Бук" був поміщений просто під одним із найбільш зайнятих коридорів для пасажирських літаків: "Ті, хто брав участь у цій операції, не могли цього не знати, тому що за часів СРСР, коли Україна і Росія вчилися в подібних установах - це все було вивчено, де знаходяться ці коридори”.

Окрім того, експерт зазначає, що “ті, хто стріляв і знищив цей літак, вони чекали 5 годин близько до місця, з якого вони стріляли. Що це означає? Що вони чекали об'єкт. Коли їм повідомили, що об'єкт наближається, вони пішли туди і зробили постріл. Я не бачу тут можливості, що це було зроблено помилково”.

На думку Девіда Саттера, це була провокація, мета якої - “очорнити Україну і так чи інакше створити фон для вторгнення і розширення військових дій”.

Є ще одне “дуже загадкове і важливе питання - вони насправді хотіли знищити малайзійський літак чи вони хотіли знищити інший літак, який поблизу був - російський літак з людьми, які летіли з Москви до Ларнаки, - говорить експерт, - Можливо, вони вважали, що, знищуючи російський літак, вони можуть виправдати захоплення половини України. І як це не сумно і жахливо, ми не можемо усунути цю версію, тому що вона дуже логічна”.

Водночас американський журналіст зазначає: “Ми поки не маємо достатньо доказів для цього. Я готовий сказати, що я особисто переконаний, що вони навмисне знищили пасажирський літак. Я схильний думати, що вони не хотіли знищити малайзійський літак, а хотіли знищити російський літак. Але я поки не маю достатньо доказів”.

Як повідомлялося, Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс MH17 із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі у липні 2014 року. На борту лайнера було 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

У вересні 2016 року Спільна слідча група (JIT) оголосила, що на підставі неспростовних доказів встановлено: літак був збитий ракетою зенітно-ракетного комплексу "Бук" 9M38, запущеною із контрольованої проросійськими бойовиками території на сході України.

Крім того, 24 травня Міжнародна спільна слідча група поінформувала, що "Бук", із якого збито літак, належить 53-й зенітно-ракетній бригаді ППО російських збройних сил, що дислокується в Курську.

Фото: Espreso.tv.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-