Під час тет-а-тет Путін міг озвучити Трампу неприємну для нього інформацію - експерт

Під час тет-а-тет Путін міг озвучити Трампу неприємну для нього інформацію - експерт

Укрінформ
Під час зустрічі у Гельсінкі президент РФ Путін міг озвучити президенту США неприємну для нього інформацію щодо російського втручання у вибори американського президента у 2016 році та причетності людей з команди Трампа до цих втручань.

Таку думку в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу висловив директор міжнародних програм Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Віталій Мартинюк.

"На мій погляд, під час зустрічі Путін озвучив інформацію, яка була, м'яко кажучи, не дуже приємною для Трампа. Президент США виглядав незадоволений результатами переговорів, хоча й намагався демонструвати протилежне. Але видно було, що він залишився незадоволений. Особливо, якщо порівняти його зустріч з північнокорейським лідером",  - заявив він.

Експерт звернув увагу на те, що американський президент під час спільної прес-конференції виглядав дещо розгубленим, не завжди давав відповіді на поставлені питання, не висловлювався з важливих для світу питань, як і не повідомляв, чи виходила американська сторона, безпосередньо Трамп, з пропозиціями щодо врегулювання тих чи інших питань. Натомість більше таких висловлювань по ключових питаннях було з боку Путіна, який, зокрема, озвучив низку конкретних пропозицій щодо співпраці.

"Під час зустрічі тет-а-тет Путін міг повідомити якусь інформацію, яка була неприємною для Трампа і вона, скоріш за все, стосувалася розслідування, яке ведеться щодо російського втручання у вибори президента США 2016 року і щодо причетності людей з команди Трампа у ці втручання", - заявив Мартинюк.

Читайте також: Прем'єр Польщі прокоментував "однозначні" заяви Трампа на саміті з Путіним

За словами директора міжнародних програм "Стратегії ХХІ", Путін міг надати Трампу інформацію "стосовно механізму, як надходили кошти для фінансування різних проектів Трампа". В цьому контексті, експерт вказав на статтю газети Financial Times, яка вийшла незадовго до саміту у Гельсінкі і в якій йшлося про "російський слід" у фінансуванні канадської "вежі Трампа" Trump International Hotel and Tower.

"Думаю, Путін в цьому контексті щось і розказав, що це були за кошти і що вони нечисті - що в нього є не те, що компромат, а інформація, яка може зашкодити Трампу в цьому сенсі",  - додав Мартинюк.

На його думку, Путін це робив "для того, щоб посадити Трампа на гачок настільки, наскільки він зможе": "Вся політика Путіна і Кремля спрямована на те, щоб знайти будь-які можливості для шантажу".

Сама ж зустріч у Гельсінкі, на переконання експерта, була нерезультативною: "За результатами зустрічі, що ми спостерігали на підсумковій прес-конференції, не було досягнуто жодної домовленості. Цю зустріч не можна називати якоюсь проривною, історичною чи надзвичайно важливою. Сторони більше обмінялися поглядами, більше намагалися нав'язати свої бачення та умови".

Водночас Мартинюк вказав на певні негативні моменти для України від зустрічі. 

"Перший такий негативний момент, то це те, що Путін, якщо не повністю, то принаймні частково, досягнув своєї мети. На фоні завершення чемпіонату світу з футболу, який вже за оцінками багатьох експертів покращив міжнародній імідж Росії, одразу наступного дня Путін зустрічається з президентом США, що було його дуже давньою мрією - зустрітися у форматі двох лідерів, які вирішують долю світу. З досягненням цієї мети фактично відбулося послаблення міжнародної ізоляції РФ як країни-агресора", - заявив експерт.

Крім того, під час підсумкової прес-конференції з вуст президента Трампа не прозвучали заяви по найважливішому для України питанні - припиненні російської агресії. "Можливо, під час тет-а-тет Трамп висловив певні погляди, однак це не було донесено на загал, в публічний  простір, хоча б у вигляді якогось меседжа", - зазначив директор міжнародних програм Центру глобалістики "Стратегія ХХІ".

Водночас він вказав на те, що не слід вважати, що "Росії все вдалося під час саміту": "Під час підсумкової конференції Путін був дещо знервований. Очевидно, що Трамп озвучив певні меседжі для Путіна, хоча про них і не повідомлялося публічно. Нервовість Путіна проявлялася в тому, що він не стояв на місці, постійно смикався, навушник то вставляв, то знімав, то незрозуміло куди дивився. Те, що не все вдалося, видно і по тому, як він зачитував промову на прес-конференції: було чітко видно, як окремі аркуші він не читав, а просто перекладав зліва направо. Тобто те, що йому заготували перед зустріччю, очевидно, не вдалося досягти, і тому він був змушений пропускати ці моменти". 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-