Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Чому в Польщі блискавично прийняли поправки до скандального закону?

Чому в Польщі блискавично прийняли поправки до скандального закону?

Блоги
Укрінформ
По мурашнику може пройтись не лише тигр, а й ведмідь зі Сходу

Є стара китайська легенда про мурашник. Сховався  він серед лісу, жив своїм життям. Трудівники-мурахи збирали запаси на зиму, розбудовували його, впорядковували. Давно заведені правила гарантували порядок та безпеку. Раптом сталось щось неймовірне – мурашник завалився і став беззахистним. Почався хаос та пошуки винних. Іх знайшли і безжалісно розправились... Насправді, лісом біг тигр, ненароком наступив на мурашник і навіть не помітив цього.

Невідомо, чи польські парламентарі знайомі з цією легендою. Але міжнародних тигрів вони остерігаються.

Видання "Wprost" у свіжому номері повідомило про таке: "Стало відомо, звідки такий поспіх в прийнятті поправок до Закону про Інститут національної пам'яті (відомий в Україні як антибандерівський). Перед зустріччю президентів США та Росії у Фінляндії польський Уряд мусить мати чисту карту у взаємовідносинах з Білим Домом". Кожен заінтригований питанням: для чого  вирішили так блискавично поправити  цей закон про ІНП, тепер має відповідь: Д. Трамп зустрінеться з В. Путіним. Ця зустріч, вирішили урядовці, відіграватиме ключову роль у питаннях безпеки Польщі та майбутніх політичних планів прем'єра М. Моравецького. Варшава не може собі дозволити історико-політичні забаганки, які раніше вклала в текст горезвісного акту. Незалежна польська преса найделікатніше називає його "absurdalna ustawa". Про його вади написано вдосталь і в українських, і в польських, і в світових медіа.

Переконався в цьому і президент А. Дуда, безуспішно очікуючи на запрошення до Білого Дому в час перебування на засіданнях Ради Безпеки ООН. Як пише польський журналіст Jakub Melnik "сигнал з оточення Трампа був ясний – не буде жодних зустрічей, поки устава про ІНП не буде зарита на дні глибокої впадини, та ще й залита бетоном".

Тому зміни до Закону слід було вносити якнайшвидше, бо Конституційний Трибунал Польщі, куди його направив сам А. Дуда, не поспішав виносити вердикт. Та й де гарантії, що майбутній вердикт заспокоїть дипломатичну бурю, що почалася з Ізраїлю. Ні, треба було поспішати! За один день і Сейм,  і Сенат внесли зміни, і, неймовірно, Президент Польщі підписав, навіть перебуваючи за межами країни. "Газета виборча" зреагувала досить критично."Уряд робить з нас дурнів" – назвала статтю Monika Olejnik." Прем'єр показав, як можна позбавити парламент голосу. Не було дебатів у Сеймі, не було розгляду проекту змін у комісіях – тільки блискавичне голосування... Де я живу?!".

Польські націоналісти  також обурилися такою демонстративною сатисфакцією вимог єврейського товариства. Що ж вдієш, якщо воно має великий вплив в оточенні Д. Трампа.

Отож у підсумку, тепер у Польщі не каратимуть в'язницею тих, хто публічно приписує співучасть поляків у Холокості і злочинах Третього Рейху.

Зате, Artur Grabek на сторінках Wprost ділиться інформацією про можливу зустріч президентів Польщі і США вже восени цього року. Неофіційно стверджують, що одним із питань буде розміщення сталих військових баз НАТО на теренах сусідньої держави. Відомо, що польсько-російський кордон на Балтиці є одним із найнапруженіших регіонів. Польські тривоги –недаремні. Розміщення під Калінінградом російських "Іскандерів" дозволяє накрити для ударів територію півмісяцем аж до Кракова. Що ж, побачимо, чи миролюбивий Хельсінки, де має відбутись саміт керманичів США та Росії, сприятиме більшій довірі між войовничими державами, як це було в 1975 році.

Щодо наших, сусідських із Польщою  відносин. Назвати їх такими, що покращились, немає підстав. Роздутий, хоча й прищемлений поправками до ухвали, гонор нинішніх польських законодавців не дозволив їм водночас виправити положення Закону стосовно "українських націоналістів". Однак тепер відомо, коли їм припече і потребуватимуть української помочі – виправлять ухвалу за півдня. Коли? Мабуть, тоді, коли реально оцінять свої збройні сили.

Журналісти уже оцінили. В свіжому числі "Newsweek" Wojciech Ciesly у статті " Bezbronna armia" пише: ".. Немає гелікоптерів для війська, флоту не існує, а оборонной холдинг, який  PiS обсадив кревними(родичами) і знайомими є на межі занепаду". Однак, урочистості з нагоди 100-річчя відновлення незалежності і створення польських збройних сил на Балтиці відбулись досить помпезно. Цитуємо: «...Настав час для військово- повітряного параду. З гуркотом пролітають два гелікоптери, обидва радянської продукції.– Мав бути третій, польська анаконда, але зіпсувався – мовить один з керівників морських сил. Урядовці і Президент оглядають демонстрацію човнів з палуби розвідувального корабля ORP Nawigator. Чотири дні по тому Nawigator зіпсується, і його відбуксують до порту в Гдині. Так власне виглядають нині польські збройні сили ".

Згадуючи китайську  легенду, по мурашнику може пройтись не лише тигр, а й ведмідь зі Сходу.

Сергій Шевчук

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-