Дуда: Ми готові надати Україні дозволи на ідентифікацію поховань

Дуда: Ми готові надати Україні дозволи на ідентифікацію поховань

Укрінформ
Польща готова дозволити Україні провести роботи з ідентифікації поховань українців на своїй території, якщо і Київ погодиться на аналогічні кроки стосовно польських поховань у країні.

На цьому наголосив президент Польщі Анджей Дуда на польському цвинтарі в Олиці, де він узяв участь у заходах на вшанування загиблих 75 років тому під час Волинської трагедії, повідомляє ІА "Волинські новини".

"Як президент Польщі прошу допомогти опізнати ці могили. Щоб тут нам дозволили провести відповідні роботи, щоб опізнати тіла загиблих. Ми теж готові піти назустріч і надати Україні дозволи на відповідні роботи на похованнях українців у Польщі", - сказав він.

Польський лідер наголосив, що сьогоднішній його візит в Україну має мирну мету.

"Це страшна дата, коли гинули люди з обох сторін. Я тут не для того, щоб нагадувати, а щоб молитися. Не може бути мови про помсту, ідеться лише про біль. Ми маємо будувати дружні відносини, бо ми маємо багато спільного", - заявив він.

Президент РП закликав не забувати про ті події та не допустити їх повторення. "Я хочу, щоб у майбутньому ми пам'ятали про ці страшні події й більше ніколи не піднімали руку одне на одного", - підкреслив він.

Читайте також: Порошенко у Польщі: Мірятися пролитою кров’ю народів — ганебно

Дуда також запевнив, що Польща підтримує Україну в питанні євроінтеграції та боротьбі з Росією за свої окуповані території.

"Хай живе вільна незалежна Україна! Хай живе вільна незалежна Польща!» - завершив свій виступ польський лідер.

Раніше Президент України Петро Порошенко у польському селі Сагринь на відкритті Меморіалу пам'яті українців, які загинули від рук польських «селянських батальйонів» та підрозділів Армії Крайової у 1944 році, заявив, що Україна виступає проти політизації трагічних сторінок українсько-польської історії та розраховує на внесення змін до закону про польський Інститут національної пам'яті у частині, що стосується українців.

Як повідомлялося, президент Польщі Анджей Дуда перебуває в Україні, на Волині, де бере участь у заходах, приурочених до 75-ї річниці Волинської трагедії.

Водночас Президент Петро Порошенко 8 липня перебуває з робочим візитом у Республіці Польща на запрошення української громади. Президент відвідає також Волинську область з метою участі у заходах із вшанування пам'яті українців - жертв польсько-українського конфлікту 1943-1944 років.

В Україні та Польщі різне ставлення до подій на Волині та у Східній Галичині 1943-1944 років. Сейм Польщі назвав Волинську трагедію геноцидом польського народу, українські історики це заперечують. Польські історики покладають відповідальність за вбивства цивільного населення виключно на ОУН і УПА, а більшість українських істориків переконані у відповідальності за ці злочини обох сторін. У Польщі вважають, що в результаті етнічних чисток загинуло понад 100 тис. поляків і 5-10 тис. українців. Натомість в Україні говорять про кілька десятків тисяч убитих поляків та до 20 тис. українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-