Рада планує розглянути законопроекти щодо Національного бюро фінбезпеки

Рада планує розглянути законопроекти щодо Національного бюро фінбезпеки

Укрінформ
Верховна Рада у вівторок планує розглянути у другому читанні пакет законопроектів під умовною назвою "Чужих дітей не буває", спрямованих на поліпшення соціального захисту дітей.

Про це йдеться в порядку денному засідання, оприлюдненому на сайті парламенту.

Ці проекти депутати збираються розглянути першим блоком. Зокрема, Рада продовжить розгляд проекту №8296 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання» із 53 поправками. Після цього ВР планує перейти до ухвалення законопроектів №8294 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за хворими дітьми» та №8295 «Про внесення змін до статей 165 та 166 Податкового кодексу України».

Далі друге читання у парламенті має пройти проект закону №6229 «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях».

Після цього парламентарії мають намір розглянути питання інформаційної політики. У цьому блоці на перше читання винесено, зокрема, проекти №8114 «Про внесення зміни до Закону України "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів" (щодо протидії ворожій пропаганді та покращення інформаційного забезпечення громадян України, постраждалих внаслідок воєнних дій, місце проживання яких є територія Донецької та Луганської областей, де органи державної влади України здійснюють свої повноваження)» та №7360 «Про внесення змін до деяких законів України щодо розміщення соціальної реклами з зображенням учасників бойових дій, волонтерів та інших осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною».

Наступним, згідно з порядком денним, передбачено ухвалення урядового законопроекту №0190 «Про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Фінляндської Республіки про реалізацію проекту "Фінська підтримка реформи української школи"».

У другому читанні заплановано розгляд законопроекту №3815-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту окремих категорій осіб із числа жертв нацистських переслідувань та політичних репресій».

Далі на порядку денному - блок щодо включення до порядку денного більш як півтора десятка законопроектів, серед яких - проект 8265 "Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" та деяких інших законодавчих актів України", внесений Президентом України.

Окрім того, пленарного вівторка депутати можуть перейти до розгляду у першому читанні законопроект №8157 «Про Національне бюро фінансової безпеки України» та альтернативні до нього проекти №8157-1 та 8157-2. Проте їх розгляд заплановано наприкінці порядку денного.

Читайте також: Парубій розповів, як Україна виконує вимоги асоціації з ЄС

Як повідомлялося, законопроект №8157 був зареєстрований у березні 2018 року, зокрема, головою фракції "Блоку Петра Порошенка" та головою комітету ВР з питань податкової та митної політики Ніною Южаніною.

У законопроекті запропоновано створити Національне бюро фінансової безпеки як державний правоохоронний орган, на який покладається усунення загроз фінансовій безпеці держави, у тому числі шляхом запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності, віднесених до його підслідності, які прямо чи опосередковано завдають шкоди публічним фінансам, а також запобігання їх вчиненню у майбутньому. Відповідно до ч. 3 ст. 41 проекту директор НБФБ призначається на посаду та звільняється з посади Президентом України в порядку, визначеному цим законом. До повноважень Президента України та Верховної Ради України також пропонується віднести питання визнання Верховною Радою України або Президентом України роботи директора НБФБ незадовільною за результатами розгляду його щорічного звіту.

Законопроект наділяє НБФБ широкими повноваженнями, зокрема щодо прослуховування телефонів, збирання інформації про листування тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-