Порошенко обіцяє найближчим часом підписати закон про нацбезпеку

Порошенко обіцяє найближчим часом підписати закон про нацбезпеку

Відео
Укрінформ
Президент України Петро Порошенко заявляє, що найближчим часом підпише закон про національну безпеку.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook

Глава держави зазначив, що цей закон створює основу для вступу України в НАТО.

“Закон про національну безпеку, який підпишу найближчим часом, створює для цього надзвичайно важливий базис. Імплементація цього закону – важливий етап реформування сектору безпеки і оборони”, - написав він.

Порошенко підкреслив, що двері НАТО для України відкриті, і країні потрібно наполегливо працювати над проведенням реформ.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 21 червня ухвалила внесений Президентом закон “Про національну безпеку України”. Його підтримали 248 народних депутатів.

Закон визначає основи та принципи національної безпеки і оборони, цілі та основні засади державної політики, що гарантуватимуть суспільству і кожному громадянину захист від загроз.

Зокрема, в ньому уточнено повноваження Президента України щодо стратегічного керівництва Нацгвардією через Генеральний штаб ЗСУ під час воєнного стану.

Також законом встановлюється, що міністр оборони і його заступники призначатимуться з-поміж цивільних осіб, а також передбачено розмежування посад начальника Генштабу та головнокомандувача Збройних сил України.

Так, головнокомандувач ЗСУ призначається на посаду та звільняється Президентом України за поданням міністра оборони, яким і підпорядковується.

Водночас закон про нацбезпеку започатковує реформу силових відомств відповідно до стандартів НАТО. Зокрема, змінюється статус Служби безпеки України – тепер вона є спеціальним органом з правоохоронними функціями. Основними завданнями СБУ визначено протидію розвідувально-підривній діяльності проти України, боротьбу з тероризмом, контррозвідувальний захист державного суверенітету, конституційного ладу і територіальної цілісності, оборонного і науково-технічного потенціалу тощо.

Водночас за межі повноважень СБУ винесено функції щодо розслідування економічних злочинів.

Законом також передбачено фінансове забезпечення сектору безпеки та оборони. Так, обсяг відповідних видатків має становити не менше 5% запланованого обсягу ВВП, із яких 3% виділятиметься на ЗСУ.

Крім того, закон «Про національну безпеку України» запроваджує демократичний цивільний контроль за сектором безпеки й оборони, зокрема з боку Верховної Ради та громадського суспільства.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій 27 червня підписав закон “Про національну безпеку” та передав його на підпис Президенту України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-