Яценюк виступає за зменшення кількості народних депутатів до 300

Яценюк виступає за зменшення кількості народних депутатів до 300

Укрінформ
Лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк виступає за зменшення кількості народних депутатів України з 450 до 300 та ще ряд змін у роботі Верховної Ради.

Про це він написав в авторській колонці на "Цензор.нет" до Дня Конституції України, повідомляє прес-служба його політсили.

"Треба зменшити кількість народних депутатів до 300. Що менше депутатів, то більші їхній вплив, легітимність, професійність і відповідальність", - впевнений він.

На переконання Яценюка, в Конституції треба чітко передбачити, що не може бути народним депутатом України особа, яка має іноземне громадянство.

Лідер "Народного фронту" також виступає за те, щоб члени Кабінету міністрів могли одночасно бути народними депутатами - як це є в Німеччині та Великій Британії. "Коли урядовець є членом парламенту, це ефективніша законотворчість. Урядові законопроекти легше і оперативніше проходитимуть у Раді. Це - діалог між урядом і парламентом. Це - політична відповідальність кожного члена Кабміну перед коаліцією і перед своєю партією в парламенті", - написав він.

Яценюк також пропонує змінити процедуру голосування у Верховній Раді: "А саме, дозволити ухвалення рішень більшістю від присутніх на пленарному засіданні. Це мобілізуватиме парламентаріїв. Це стимулюватиме міжпартійну єдність у прийнятті надважливих законів. Це вимагатиме персонального голосування".

Водночас, на його переконання, в Конституції необхідно прописати позбавлення мандату у випадку неособистого голосування народного депутата: "Також позбавляти статусу народного депутата в разі невідвідування пленарних засідань сукупно більше 30 днів протягом сесії без поважних причин".

Яценюк також запропонував ввести нове поняття: так звані конституційні закони України. "Вони ухвалюватимуться не більшістю від присутніх, а більшістю від конституційного складу Верховної Ради. Конституційними мають бути ключові закони для розвитку держави. Зокрема, закони про Кабмін, про судоустрій, про Президента; Виборчий кодекс; про основи зовнішньої політики; закон про мову", - наголосив він.

Читайте також: Тимошенко заявила про необхідність створення нової Конституції

При цьому Яценюк підкреслив, що жодних новацій в порядку внесення змін і доповнень до Конституції не потрібно: "І ця процедура змін має бути найскладнішою: двома третинами депутатів (як зараз). Це найважливіший акт держави. Другі за важливістю і складністю ухвалення – конституційні закони - ухвалюються більшістю від складу парламенту. Прості закони - більшістю від присутніх".

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко 28 червня заявив, що найближчим часом внесе до Верховної Ради поправки до Конституції, в яких запропонує закріпити мету щодо членства України в ЄС і НАТО.

Зі свого боку лідер партії ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко закликала ухвалити нову Конституцію України.

В Україні 28 червня відзначається державне свято – День Конституції. Першу Конституцію незалежної України ухвалили в ніч із 27 на 28 червня 1996 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-