Нацрада уп'яте не зібралась: що далі?

Нацрада уп'яте не зібралась: що далі?

Репортаж
Укрінформ
"Криза кворумування" Національної ради з питань телебачення і радіомовлення триває

Близько 10-ї ранку середи на розі Прорізної-Хрещатика можна було побачити зо два десятки активістів, стільки ж журналістів та з півсотні правоохоронців напоготові. Усі вони зібралися біля будівлі Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, яка 27 червня безрезультатно планувала провести засідання за більш як місяць вимушеної перерви. Представники мережі «Вільні люди», вигукуючи гасло «Інтер – на цвинтар!», вимагали від регулятора «вимкнути» телеканал, не продовживши йому цифрової ліцензії.

Водночас у холі п'ятого поверху Нацради було на диво не велелюдно. Зазвичай біля зали із самого ранку вже чергують представники телеканалів і радіостанцій, які прийшли, приїхали, а то й прилетіли (бувало й таке!) на засідання регулятора. Але не 27 червня 2018 року. Цього разу ліцензіатів попросили не прибувати. Як пояснили Укрінформу поінформовані джерела в Нацраді, мовників почали обдзвонювати ще напередодні: вже тоді стало зрозуміло, що кворум не збереться.

При цьому сама зала таки не була порожньою – до неї з вулиці перебазувались журналісти з операторами та частина активістів. Без надії всі таки сподівалися, що Нацрада все ж продовжить роботу в звичному режимі.

Так чи інакше – зірвано вже п'ять поспіль засідань за понад місяць. Із різних причин їх не можуть відвідати член Нацради Олег Черниш і перша заступниця голови Ольга Герасим'юк, котра днями приголомшила медіа-спільноту своєю заявою про звільнення. Зі свого боку Укрінформ зробив кілька спроб зв'язатися з Ольгою Володимирівною, щоб уточнити причини її вчинку, однак успіхом ці спроби не увінчалися. «Можна по обіді?» – надійшло від неї смс-повідомлення вранці 26 червня. Однак ані по обіді, ані в будь-який інший час пані Герасим'юк слухавки не взяла.

Тим часом, регулятор встиг назбирати понад дві сотні питань. Серед них – «гарячі теми» щодо результатів перевірок «Інтера» і «1+1», а також переоформлення і продовження терміну дії цифрових ліцензій цим телекомпаніям і ще двом десяткам загальнонаціональних каналів, та найголовніше – має бути даний старт переходу України на «цифру».

Разом із тим, за словами члена Нацради Сергія Костинського, через блокування роботи регулятора зривається подальша розбудова мовлення на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а також на півдні Херсонської області й у Криму.

СПЕРШУ – ЛІЦЕНЗІЇ, ПІСЛЯ – ПОРУШЕННЯ

П'ятеро членів Нацради таки прийшли 27 червня до зали засідань. Без довгих ліричних вступів голова Нацради Юрій Артеменко відразу повідомив: засідання не буде.

– Як і зазначалося в заяві, члени Нацради готові змінити порядок денний для того, щоб розблокувати можливість проведення засідання та розглянути питання про перехід України на «цифру». Але на жаль, учора наші намагання зробити так, щоб кворум зібрався, не призвели до позитивного рішення: два члени Нацради Ольга Герасим'юк і Олег Черниш повідомили, що не будуть на засіданні, але при цьому не надали офіційних заяв, які стали би підставою для скасування засідання. Ми чекали до 11:00, – пояснив Артеменко.

Юрій Артеменко
Юрій Артеменко

Таке рішення значною мірою продиктоване ультиматумом Олега Черниша, висунутим минулого понеділка. Про це зокрема йшлося у відповідній заяві, підписана п'ятьма членам Нацради, що була опублікована на сайті регулятора 21 червня. Але згодом її було видалено.

«...Через ризик подальшого зриву засідань Національної ради ми вимушені погодитися з ультиматумом члена Національної ради Олега Черниша і розглянути в першу чергу питання щодо продовження терміну дії цифрових ліцензій українських телеканалів. І вже в другу чергу – розглянути результати перевірок телеканалів «Інтер» і «1+1»... В іншому разі він (Олег Черниш, – ред.) не буде брати участь у засіданнях», – йшлося у видаленому зверненні.

Така постановка питання обурила Ольгу Герасим'юк. Однією з причин своєї відставки вона назвала те, що «стало можливим поширення з Національної ради офіційним шляхом спотвореної та зманіпульованої інформації, яка носить наклепницький характер». Згодом, 26 червня, на «Радіо НВ» додала, що вимагає від «підписантів» спростувати викладені факти, зокрема щодо Черниша.

«Олег Черниш абсолютно ніяк не «кришує» «Інтер» – я хочу про це сказати, тому що волонтери, активісти, дуже часто не посвячені у внутрішні питання та введені в оману, сьогодні ледь не закликають до якихось неправедних дій щодо колеги. І вимагаю, щоб ця інформація була спростована у той же спосіб, у який була поширена на офіційному сайті», – сказала Герасим'юк в ефірі радіостанції, уточнивши, що в такому разі може передумати звільнятися.

Однак позиція Герасим'юк більш ніж неоднозначно була сприйнята іншими її колегами. Так, член Нацради Валентин Коваль заявив, що не має наміру просити вибачення ані в Ольги Герасим'юк, ані в Олега Черниша. На його переконання, навпаки – вони мусять перепросити в решти.

Ольга Герасим'юк
Ольга Герасим'юк

«Я вимагаю вибачень від Ольги, яка нарешті зрозуміла, що нею маніпулюють і в неї вистачило сміливості подати заяву на відставку, але не назвати її причину, та від Олега, адже від їхніх дій сьогодні залежать не тільки ліцензії «1+1». Ми не можемо чекати два місяці, коли через невідвідування ними засідань зможемо звернутися до суду щодо їх звільнення, а потім починати ще двомісячну процедуру призначення нових членів Нацради. У нас немає іншого варіанту: або ми збираємось і працюємо, або ми звільняємо себе від цього напруження, отримуємо від Верховної ради нових членів Нацради і продовжуємо працювати», – зауважив Коваль.

Зрештою, в Нацраді вирішують таки відновити робочий процес і наступного тижня провести одразу два засідання. Зокрема у вівторок, 3 липня, розглянути заяву на звільнення Ольги Герасим'юк.

«Наступного тижня ми плануємо провести два засідання – у вівторок і в четвер. У четвер, ми сподіваємося, порядок денний буде таким самим, як і мав бути сьогодні. Розгляд заяви пані Ольги ми плануємо на вівторок», – уточнила заступник голови Нацради Уляна Фещук.

ЗГАДАТИ ВСЕ, АБО ДЕ РІШЕННЯ ЩОДО КОНЦЕРТУ «ІНТЕРА» 9 ТРАВНЯ?

Телеканал «Інтер» 9 травня показав у своєму ефірі «святковий концерт» зі скандальними фразами ведучих, зокрема щодо перейменування вулиць українських міст іменами фашистських злочинців. Зреагувавши на це, вже 11 травня Нацрада призначила позапланову перевірку мовника, результати якої планувала отримати за три-чотири тижні, тобто орієнтовно – на початку червня. Проте досі регулятор так і не озвучив свого рішення стосовно цього.

«Перебуваючи у відрядженні в Страсбургу, я отримала інформацію, що цей моніторинг проведений і що є порушення. На запитання, чому його результати досі не розглянуті, мені сказали, мовляв, не було засідання. Але це не так, бо дослідження було зроблене ще до 31 травня, а 31 травня в нас засідання відбулося. А далі знайшлася ще причина: мінялися казначейські координати Нацради. Все це я вважаю якоюсь маячнею», – зауважила Ольга Герасим'юк.

На «провисанні теми» акцентують і громадські активісти. Зокрема, ті ж таки «Вільні люди» під час своєї акції 27 червня наполягали, щоб Нацрада якнайшвидше «розібралася, зробила об'єктивну перевірку і нарешті оприлюднила результати моніторингу за 9 травня».

Контроль за виконанням цього рішення в Нацраді покладено на Сергія Костинського. Він підтвердив, що перевірка вже завершена, а регулятор наразі справді чекає на затвердження нових реквізитів від Мінфіну, на які буде сплачено штраф.

*   *   *

Отже, регулятор планує подолати кризу в своїй роботі вже найближчим часом. Згідно з профільним законом, засідання Нацради є правомочним, якщо на ньому присутні не менше шести членів. Що ж, побачимо, чи збереться кворум хоча б 3 липня, аби підтримати відставку Ольги Герасим'юк...

Олександр Трохимчук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-