Українська делегація - про вибори президента: Інтрига в ПАРЄ завжди існує

Українська делегація - про вибори президента: Інтрига в ПАРЄ завжди існує

Укрінформ
ПАРЄ обере нового президента. За попередніми узгодженнями, ним має стати член делегації, депутат ПАРЄ від Швейцарії Ліліан Морі Паск'є, хоча в процесі обрання не виключена деяка інтрига.

Про це в коментарі Укрінформу сказав заступник голови Постійної делегації України в ПАРЄ, народний депутат ВРУ Георгій Логвинський.

«ПАРЄ завжди відрізнялася тим, що тут є принцип демократичних домовленостей. Є багато голосувань, на які, з одного боку, будь-яка людина може висунути свою кандидатуру, але з іншого - є політична домовленість, офіційний меморандум, який передбачає, який це шлях», - пояснив Логвинський. 

Він сказав, що в кулуарах не йдеться про якісь несподіванки, але не виключив деяку інтригу під час голосування.

«Інтрига в ПАРЄ завжди існує. Можуть статися дуже різні речі. Я не бачу з кулуарних розмов, що буде обраний не той президент від соціалістичної групи, який повинен бути. Але з точки зору, що можливо, то інша група може висунути іншу особу або представник соціалістичної групи може висловити своє бажання бути президентом. Тому не варто дуже покладатися на виконання тих політичних домовленостей, які існували», - сказав Логвинський.

«Наприклад, групи між собою поділяють комітети – який комітет буде в якій групі, після чого сама група голосує, хто повинен очолювати цей комітет. Але з точки зору регламенту, визначає це комітет. І з врахуванням політичної доцільності, питань демократії, домовленості, ніколи не було таких проблем. До останнього часу, коли президентом ПАРЄ було обрано Стеллу Кіріакідес, хоча група проголосувала за іншу особу. Це було перше порушення домовленостей. Потім ще кілька разів таке траплялося», - пояснив Логвинський.

Як відомо, член делегації, депутат ПАРЄ від Швейцарії Ліліан Морі Паск'є - найвірогідніший кандидат на посаду президента Асамблеї. Ліліан Морі Паск'є була очільницею швейцарської делегації в ПАРЄ у 2011-2013 рр., з січня 2018 року вона очолює в ПАРЄ групу соціалістів, демократів та зелених. Паск'є - член комітету ПАРЄ з правил процедури, імунітетів та інституційних справ (його очільниця у 2016-2018рр.), член та колишня очільниця комітету з соціальних питань, охорони здоров'я та сталого розвитку, також була членом комітету з політичних відносин та демократії, а також моніторингового комітету ПАРЄ.

Читайте також: У Страсбурзі стартує літня сесія ПАРЄ

Паск'є була доповідачем під час розгляду проекту змін до регламенту ПАРЄ у червні минулого року, коли розглядалося питання про відставку колишнього президента ПАРЄ Педро Аграмунта після його візиту до окупованого Криму у складі російської делегації. Тоді, згідно з ухваленою резолюцією, ПАРЄ отримала право звільняти президента з посади з причини "втрати довіри Асамблеї".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-