"Життя красиве, коли у тебе ксива": під Радою вимагали "поправити" функції СБУ

Фото
Укрінформ
Під ВР вранці 20 червня відбулася акція, учасники якої вимагали включити до законопроекту "Про нацбезпеку України" поправки, які передбачають позбавлення СБУ не властивих їй функцій - контррозвідувальної діяльності в сфері економіки та боротьби з корупцією.

Участь у заході брали близько 30 представників Центру протидії корупції, Trasparency International Україна й Автомайдану. Активісти тримали у руках плакати з гаслами "Одні воюють - інші грабують", "Життя красиве, коли у тебе ксива", "Відділ К: кошмарення", "№8068: досить СБУ кришувати корупцію", а також триметрову "золоту ксиву" СБУ на площі Конституції перед Верховною Радою, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Акція "Золота ксива" на площі перед Верховною Радою / Фото: Олександр Орган, Укрінформ

"У нас з'явився історичний шанс відремонтувати Службу безпеки України, яка складається з двох крил: умовно військового та комерційно-корупційного... Комерційно-корупційне крило - це управління К (управління боротьби з корупцією - ред.) на чолі з паном Демчиною, яке займається не захистом країни, а рейдерством. Під час завтрашнього голосування за закон про нацбезпеку є можливість знищити корупційне крило, а їхні ресурси віддати військовому. Закон про нацбезпеку встановлює рамки повноважень СБУ: позбавляє її права втручатися в економічну (господарську) діяльність і займатися тим, що вважається боротьбою з корупцією", - сказав голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

До акції долучилися й народні депутати, зокрема Ганна Гопко, Леонід Ємець, Мустафа Найєм і Світлана Заліщук.

Голова комітету ВР у закордонних справах Ганна Гопко нагадала, що 19 червня члени комітету з питань національної безпеки та оборони відмовились включити відповідні правки до профільного закону про СБУ. Вона заявила, що буде наполягати на розгляді поправок у залі засідань парламенту.

Як повідомляв Укрінформ, 5 квітня Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект № 8068 «Про національну безпеку України», внесений Президентом України 28 лютого.

19 червня Комітет ВР з питань національної безпеки та оборони рекомендував парламенту ухвалити у другому читанні та в цілому цей законопроект. У ньому, зокрема, уточнено функціональність СБУ, що обмежується питаннями боротьби з тероризмом, контророзвідуіальної діяльності та захисту держави, за яких виключається її повноваження з розслідування економічних і корупційних злочинів.

Голова ВР Андрій Парубій висловив сподівання, що 21 червня парламент зможе ухвалити закон «Про національну безпеку України».

Читайте також: Бабченко показав "орієнтування ФСБ" на своє вбивство

Як відомо, у березні 2017 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура внесла дані до ЄРДР за фактом можливого незаконного збагачення першого заступника голови СБУ Павла Демчини. Підставою для відкриття кримінального провадження стали матеріали журналістських розслідувань, згідно з якими цивільна дружина Демчини є нібито власницею елітних автомобілів і живе в розкішному заміському маєтку. Водночас у декларації посадовця за 2015 рік вказано, що він не має ні власної квартири, ні машини, ні заощаджень, а офіційно мешкає у відомчому гуртожитку СБУ.

Сам Демчина назвав поширену щодо нього інформацію неправдивою і звернувся у НАБУ із заявою з проханням зареєструвати щодо нього кримінальне провадження, у рамках якого перевірити опубліковані у ЗМІ матеріали.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-