Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

4 роки – Уповноваженою з мирного врегулювання на Донбасі

4 роки – Уповноваженою з мирного врегулювання на Донбасі

Блоги
Укрінформ
4 роки тому Президент України призначив мене Уповноваженою з мирного врегулювання на Донбасі. 

За ці роки я майже 80 разів відвідувала зону конфлікту, результатом кожної поїздки були конкретні законопроекти, вирішення соціальних і гуманітарних проблем регіону, допомога лікарням, школам. За 4 роки я провела сотні міжнародних зустрічей, ключовою темою яких була безпекова і гуманітарна ситуація на Донбасі, звільнення заручників, пошук зниклих безвісти.

За останній рік, з червня 2017-го, я подала 10 законопроектів, що стосувалися соціально-економічних питань Донбасу, заручників і політв’язнів, засудження агресивної зовнішньої політики РФ. 

8 із них були ухвалені в цілому (три закони та п`ять постанов). Ще 3 законопроекти були підготовлені раніше й ухвалені в першому читанні. Сподіваюся, вже цього тижня буде прийнято в цілому закон «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти». 

Також, для соціального захисту політв‘язнів і заручників та їхніх родин, надання державної правової допомоги звільненим заручникам, разом із колегами зареєструвала законопроект «Про внесення змін до Закону України "Про боротьбу з тероризмом" і низку інших ініціатив. 

З червня 2017-го скерувала 25 депутатських запитів, що стосувалися проблематики регіону, до інших органів влади. Зокрема, нам вдалося поліпшити умови оплати праці військовослужбовців, відряджених до ВЦА; усунути певні порушення прав власності ВПО при ввезенні речей через КПВВ; усунути перешкоди у відновленні пенсійних та інших соціальних виплат мешканцям селищ Травневе та Гладосове; інші важливі соціальні проблеми. За цей рік на мою адресу прийшло 517 звернень, з них 55 щодо заручників і політв’язнів. 

Вже три роки представляю українську сторону в гуманітарній підгрупі в Мінську.

Найголовніша подія року для мене – звільнення 75 українських заручників (74 в грудні 2017-го й одного військового – в січні 2018-го). 

Також, завдяки спільним зусиллям Президента, МЗС, СБУ, прикордонної служби, нам вдалося витягти з російської тюрми двох викрадених українських прикордонників. Й далі працюємо для звільнення заручників з окупованих територій і політв‘язнів Кремля.

Щомісяця зустрічаю з родинами заручників, інформую про нашу роботу. 

В ВР за моєї ініціативи працює неформальна «Мінська платформа», яка стала майданчиком для депутатів різних груп і фракцій для дискусії й пошуку шляхів мирного врегулювання ситуації на Донбасі. За цей рік відбулося 9 засідань групи, важливих дискусій, присвячених зближенню позиції фракцій, в т.ч. й для ухвалення президентського закону про реінтеграцію. В рамках «платформи» зустрічаємося з міжнародними партнерами, безпосередньо залученими до проблематики мирного врегулювання, зокрема, зі спецпредставником США з питань України К.Волкером. 

З червня 2017-го взяла участь у майже 70 зустрічах із представниками міжнародних організацій, членами урядів та парламентів іноземних держав, зокрема ЄС, США, Канади.

Здійснила 8 закордонних робочих візитів до США, Канади, Хорватії, Бельгії, Франції, Колумбії, Великобританії, де під час всіх офіційних зустрічей піднімалися питання миротворчої місії, звільнення заручників, допомоги українській армії, гуманітарного розмінування, інші теми, що стосуються мирного врегулювання. 

Повернення миру на Донбас, деокупації Донбасу і Криму є ключовими для мене в рамках роботи в ПАРЄ, ПКА. 

Намагаюсь щомісяця відвідувати Донбас, за цей рік 18 разів бувала в зоні конфлікту, в тому числі разом із послами країн ЄС і колегами – європейськими політиками.

Разом із колежанками Марією Іоновою й Іриною Луценко цього року ми передали 72 ОБМр, «Чорним запорожцям», 10 ОГШБр, іншим бригадам необхідну техніку, зокрема, ноутбуки, принтери та телевізори, пральні машини, електричні та масляні зігрівачі, бензокоси, мікрохвильові печі, індукційні плити, будівельні матеріали для бліндажів і укріплень, інше (цю гуманітарну допомогу ми збирали разом із колегами з БПП і друзями, які з 2014 року підтримують українську армію).

У рамках благодійної акції, ініційованої Держкомтелерадіо – «Бібліотечка для Донбасу», шкільним і місцевим бібліотекам Донбасу, а також військовим частинам передано більше 500 книжок (дякую Олегу Наливайку). А всього за 4 роки найкращі українські видавництва передали військовим бригадам, лікарням, школам, вузам Донбасу більше 35 тисяч книжок!

Ще раз хочу подякувати всім моїм друзям, які на мій день народження робили благодійний внесок на лікування онкохворих дітей. Також нам ще окремо вдалося зібрати суттєву суму (60 тис. грн.), яку передали на лікування дружини одного з заручників і дружини одного морського прикордонника – ці прекрасні жінки борються з онкологією. 

Окремо опікуюся сім`ями незаконно утримуваних в ОРДЛО та Російській Федерації громадян України. Регулярно зустрічаюся з родинами заручників, намагаюсь допомогти їм у вирішенні соціально-побутових та медичних проблем.

Ірина Геращенко
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-