Порошенко хоче створити Антикорупційний суд до початку президентської кампанії

Порошенко хоче створити Антикорупційний суд до початку президентської кампанії

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко заявив, що робитиме все можливе з метою створення Антикорупційного суду до початку передвиборної президентської кампанії у грудні цього року.

Про це він розповів в інтерв'ю українським телеканалам.

"Я робитиму все для того, щоб створити Антикорупційний суд до початку президентської кампанії", - сказав Порошенко.

Водночас він нагадав, що передвиборчі президентські перегони фактично розпочинаються у грудні цього року.

Глава держави також зауважив, що вже звернувся до світових лідерів із проханням якнайшвидше запропонувати кандидатури до складу Ради іноземних експертів, які допомагатимуть обирати суддів Антикорупційного суду.

Зокрема, він проінформував, що вже мав розмову з цього питання і з президентом Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером, та з президентом Франції Еммануелем Макроном.

Читайте також: Антикорупційний суд можна створити за півроку - Ситник

При цьому Президент нагадав, що кандидати до складу Ради іноземних експертів мають бути висунуті тільки авторитетними міжнародними організаціями, в яких Україна як держава бере участь, і які спеціалізуються на боротьбі з корупцією або мають цю функцію. За його словами, це можуть бути ОБСЄ, Рада Європи, ЄС тощо.

7 червня парламент ухвалив закон про “Вищий антикорупційний суд”. 14 червня він набув чинності. Порошенко спрямував до Вищої ради правосуддя проект Закону “Про утворення Вищого антикорупційного суду».

Згідно з законом, ВАС здійснюватиме правосуддя як суд першої та апеляційної інстанцій у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до його юрисдикції (підсудності), а також шляхом здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у таких кримінальних провадженнях.

Законом також передбачено, що, з метою сприяння Вищій кваліфікаційній комісії суддів у встановленні відповідності кандидатів на посади суддів ВАС критеріям професійної етики, доброчесності, тощо утворюється громадська рада міжнародних експертів у складі 6 членів, які призначаються ВККС виключно на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів.

Фото: прес-служба Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-