Денісову не пустили до українського політв'язня Карпюка

Денісову не пустили до українського політв'язня Карпюка

Фото
Укрінформ
Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмилу Денісову, яка перебуває в Росії і планувала сьогодні відвідати Миколу Карпюка у Володимирському Централі, не допустили до українського політв'язня.

Про це сама Денісова повідомила у Facebook.

"Подала заяву до Володимирського Централу на зустріч із Миколою Карпюком. До мене вийшов начальник виправного закладу... Він повідомив, що зараз моя зустріч із Миколою неможлива ані як Уповноваженого, ані як приватної особи. Як Уповноваженого мене не можуть допустити, тому що не надійшли відповідні документи. Як приватну особу - тому що завершився час подання заяви. Втім керівник установи запевнив мене, що мою заяву почнуть розглядати вже на початку тижня", - написала Денісова.

Як повідомлялося, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова мала намір у суботу, 16 червня, відвідати українського політв'язня Миколу Карпюка. Однак вона висловила сумнів стосовно того, чи ця зустріч відбудеться, оскільки в Росії постійно затягують процес відвідування українських політв'язнів, мотивуючи тим, що російська сторона начебто не встигає погодити процедури згідно з міжнародними конвенціями.

Читайте також: Денісова заявляє, що Росія затягує процес відвідування політв'язнів

26 травня 2016 року Верховний суд Чечні засудив українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно. За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994-го - початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія. Обидва заперечують усі обвинувачення.

9 червня 2018 року з ініціативи української сторони відбулася телефонна розмова президентів України і РФ Петра Порошенка і Володимира Путіна, під час якої було досягнуто домовленості про відвідування уповноваженими з прав людини обох країн російських громадян, які знаходяться в ув'язненні в Україні, і українських політв'язнів у Росії.

13 червня Денісова відбула в Росію для відвідування українських політв'язнів.

Російський омбудсмен Москалькова 14 червня заявила, що уповноважені з прав людини Росії і України розраховують відвідати по 34 ув'язнених на територіях обох країн.

15 червня Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова прибула до міста Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ), щоб відвідати українського політв'язня Олега Сенцова. Керівництво колонії, де утримується Сенцов, без пояснення причин категорично відмовило Денісовій у відвіданні ув'язненого та наданні інформації щодо стану його здоров'я.

За даними МЗС України, щонайменше 24 українці є політичними в'язнями у РФ, понад 40 - в окупованому Криму. У цьому переліку також журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в Росії засудили до 12 років колонії суворого режиму за сфабрикованими звинуваченнями у "шпигунстві".

Фото: FB

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-