Через загрози Nord Stream 2 країни ЄС теж б'ють на сполох - Климпуш-Цинцадзе

Через загрози Nord Stream 2 країни ЄС теж б'ють на сполох - Климпуш-Цинцадзе

Укрінформ
Питання поширення на газопроводи з третіх країн вимог Третьої газової директиви, що дозволить частково контролювати Nord Stream 2, ще не закрите, тому Україна і партнери продовжать роз'яснювати ЄС загрози його будівництва.

Про це заявила журналістам у кулуарах конференції «Досвід державотворення Ізраїлю: уроки для України» віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Насправді питання щодо оновленої директиви Третього енергетичного пакету ще не є закритим, і тут є своя внутрішня дискусія в рамках Європейського Союзу. Ця оновлена директива буде розповсюджуватися і на трубопроводи, які проходитимуть по морському дну. Це теж ще не закрите питання. Тому продовжуємо використовувати абсолютно всі інструменти, стукати у всі двері, у всі вікна, наполягаючи на тому, щоб нас почули. Але не тільки нас не чують, ми бачимо, й інші країни всередині ЄС, які б'ють на сполох і намагаються протидіяти цьому", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона додала, що українська сторона буде використовувати будь-яку можливість гарантувати свою енергетичну безпеку і продовжуватиме разом з партнерами роз'яснювати зростання ризиків залежності від одного постачальника газу і ризиків для єдності Європейського союзу через побудову газогону Nord Stream 2.

"Ми отримали запрошення до тристоронніх консультацій між Європейським Союзом, Російською Федерацією і Україною. Ми будемо використовувати будь-яку можливість гарантувати свою енергетичну безпеку. Якщо це буде можливо через цей чи якийсь інший інструмент, ми будемо його використовувати", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Як повідомлялося, на зустрічі міністрів у справах енергетики країн ЄС у Люксембурзі польська сторона закликала ЄС пришвидшити роботу над правилами, які ускладнять будівництво газопроводу Nord Stream 2.

"Польське радіо" повідомило з посиланням на віце-міністра у справах енергії Міхала Куртики, що заклик Польщі підтримали 10 країн, проти були чотири: Австрія, Німеччина, Бельгія та Нідерланди.

Читайте також: Климпуш-Цинцадзе розповіла про плани України щодо партнерства з НАТО

8 листопада 2017 року Єврокомісія ухвалила поправку до Газової директиви ЄС, яка потенційно може значно ускладнити будівництво другої гілки газогону Nord Stream 2". Як зазначається у пояснювальних матеріалах до рішення, Nord Stream 2 не може реалізуватися у правовому вакуумі чи лише у відповідності до законодавства третьої країни. Якщо він буде збудований, цей трубопровід потребує правової рамки, яка враховує ключові принципи правил енергетичного ринку ЄС.

Щоб рішення Єврокомісії набуло законної сили, його мають підтримати Європейська Рада і Європарламент.

Однак переговори у справі оновлення газової директиви "застрягли" на рівні експертів з країн ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-