Раді пропонують кримінальну відповідальність за

Раді пропонують кримінальну відповідальність за "кнопкодавство"

Укрінформ
Перший заступник голови Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя Леонід Ємець пропонує кримінальну відповідальність за неособисте голосування депутатів у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

Про це йдеться у законопроекті №8461, зареєстрованому 8 червня 2018 року. 

Законопроектом пропонується доповнити Кримінальний кодекс новою статтею і встановити, що неособисте голосування депутатів, тобто голосування народного депутата України на пленарному засіданні за іншого депутата, карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років та штрафом у розмірі 170 тис. гривень.

У пояснювальній записці законопроекту депутат наголошує, що особисте голосування депутатами під час пленарних засіданнях є прямою нормою Конституції, а саме статті 84 Конституції. 

Також Ємець зазначає, що "кнопкодавство" існує в українському парламенті вже давно. "І ні "Революція гідності", ні наступні дострокові перевибори до Верховної Ради України 2014 року не змогли змінити цю ситуацію", - підкреслив автор законодавчої ініціативи.

На думку депутата, лише впровадження жорсткої відповідальності дозволить унеможливити факти "кнопкодавства".

Читайте також: КСУ не готовий визнати закон неконституційним лише через "кнопкодавство"

Як повідомлялося, законодавчі ініціативи щодо забезпечення особистого голосування нардепами неодноразово реєструвалися у парламенті, зокрема кримінальну відповідальність пропонували запровадити у 2014 році, але законопроект було знято з розгляду.

Окрім того, реєструвалися пропозиції щодо внесення змін до Регламенту Ради, зокрема про запровадження відповідальності за порушення народним депутатом вимог особистого голосування. Зазначений законопроект №1895 від 2015 року був ухвалений у першому читанні у червні 2015 року і очікує на друге читання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-