Мільярд євро для України: Європарламенту пропонують проект резолюції

Мільярд євро для України: Європарламенту пропонують проект резолюції

Укрінформ
Однією з головних умов надання Україні четвертої програми макрофінансової допомоги обсягом в 1 млрд євро є продовження боротьби з корупцією, включаючи створення антикорупційного суду.

Про це йдеться у проекті законодавчої резолюції Європарламенту щодо пропозицій до рішення ЄП і Ради ЄС надати Україні подальшу макрофінансову допомогу у формі середньо- і довготермінових позик, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

Дебати щодо резолюції пройдуть на пленарному засіданні Європарламенту у вівторок, 12 червня, у Страсбурзі, а голосування відбудеться у середу.

У пояснювальній записці до проекту резолюції доповідач щодо цього питання - польський депутат Ярослав Валеса - зазначає, що Європарламент повинен погодитися із пропозицією Єврокомісії виділити України 1 млрд євро макрофінансової допомоги.

Читайте також: Європарламент прийме резолюцію про дипломатичний бойкот ЧС-2018

Водночас керівні інституції ЄС висувають Україні низку умов для цього.

Європарламент, Рада ЄС та Єврокомісія підкреслюють, що подальша макрофінансова допомога буде прив’язана до прогресу у боротьбі з корупцією в Україні. Зокрема, йдеться про створення автоматичної системи перевірки електронних декларацій посадовців, відкриття реєстрів кінцевих бенефіціарів компаній, а також створення спеціалізованого антикорупційного суду згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії.

Окрім цього висувається вимога щодо ефективної протидії відмиванню грошей та уникненню оподаткування.

«Якщо умови не будуть виконуватися, Єврокомісія повинна буде тимчасово призупинити або скасувати виділення макрофінансової допомоги», - йдеться у документі.

Як повідомляв Укрінформ, на початку березня Єврокомісія затвердила і внесла пропозицію щодо започаткування нової (четвертої) програми макрофінансової допомоги України обсягом до 1 млрд євро з метою економічної стабілізації та проведення структурних реформ.

Загальний обсяг зобов’язань з надання Україні макрофінансової допомоги з боку ЄС на реалізацію реформ визначений у розмірі 12,8 млрд євро, з них 2,8 млрд вже було надано за попередніми програмами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-