Експерти: ЄС повинен продовжувати підштовхувати реформи в Україні

Експерти: ЄС повинен продовжувати підштовхувати реформи в Україні

Укрінформ
Європейські експерти позитивно оцінюють прийняття Верховною Радою закону про Антикорупційний суд, але закликають не забувати і про інші важливі реформи, обіцяючи не тільки сприяти в їх здійсненні, а й підштовхувати.

Про це говорили експерти з Німеччини, ЄС і України в п'ятницю в Берліні на конференції «ЄС та Україна: як посилити співробітництво та підтримати процес реформ», передає кореспондент Укрінформу в ФРН.

«Дуже позитивним є те, що Рада прийняла Закон... Дуже великий фокус на боротьбі з корупцією, але ж проводиться багато інших реформ, які дуже важливі, які впливають на життя людей», - заявив Штефан Шлейнінг, керівник фінансового співробітництва Групи Підтримки України Представництва ЄС в Україні.

Він на початку тижня відвідав східні регіони і впевнено каже, що картина на місцях зовсім не така похмура, як її іноді малюють ЗМІ, і за три роки дійсно дуже багато зроблено, зокрема, в питанні децентралізації. Але «насадити реформи» не можна, підкреслює чиновник, такі досягнення не будуть стійкими.

Читайте також: В Україні засудили майже 2 тисячі корупціонерів - Порошенко

З Шлейнінгом згодна Памела Пройше, керівник робочої групи зі зв'язків ЄС з країнами Східної Європи, Південного Кавказу та Центральної Азії МЗС ФРН. Вона вважає за необхідне продовжувати допомогу Україні з боку ЄС, яка вже і так є безпрецедентною, але не робити жорстких прогнозів щодо термінів. Інакше неминучі розчарування. Пройше також звернула увагу на те, що нинішній уряд проводить реформи, яких не проводив жоден попередній, але, «реформи йдуть до тих меж, поки вони не зачіпають особистих інтересів політичної еліти».

Експерти: ЄС повинен продовжувати підштовхувати реформи в Україні / Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

Таку думку поділяє і Сьюзан Стюарт, старший науковий співробітник берлінського Інституту зовнішньої політики і безпеки. Вона зазначає, що попри незаперечний прогрес у проведенні реформ, коли мова заходить про системні зміни, еліти не зацікавлені і часом саботують їх. «Важливо пам'ятати про фундаментальний характер процесів в Україні, можливо, треба міняти тип підтримки», - припускає експерт. При цьому вона зазначає, що на Заході дуже багато говорять про боротьбу з корупцією, але «не треба концентруватися тільки на цьому». «Механізми тиску», включаючи формат послів Великої сімки, досить ефективні, переконана Стюарт.

Експерт по Україні Німецького товариства зовнішньої політики Вільфрід Їльге у свою чергу вважає, що європейські партнери повинні мати певний «мандат» при проведенні реформ, вони повинні брати участь, а не бути лише «чинниками тиску, що стоять осторонь».

Про те, які зміни відбуваються в країні і як люди оцінюють, західним колегам розповіли представники української сторони, зокрема, виконавчий директор Офісу реформ Кабміну Антон Ященко, керівник фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна, заступник голови центру «Нова Європа» Сергій Солодкий, віце-президент DiXi Group Антон Антоненко, директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан.

Конференція була організована в рамках проекту «Платформа для аналітики та міжкультурного спілкування» берлінського Інституту європейської політики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-