Крива Пряма лінія з Путіним. Перезавантаження

Крива Пряма лінія з Путіним. Перезавантаження

Укрінформ
Український та інші акценти спілкування президента РФ з підданими

Напередодні чергової фіглярської «Прямої лінії з Володимиром Путіним» її організатори відчули, що на цьому заході стало якось дуже сумно. Тому була заявлена рішуча зміна формату. Ну, треба ж в країні щось змінювати... Мабуть, вирішили почати з найнепотрібнішого... Людей із зали прибрали взагалі, за винятком ведучих і помічників зі збору запитань. Зате відповідальних осіб, міністрів і губернаторів змусили сидіти по своїх кабінетах – з можливістю прямого включення.

Сенс такого шоу був зрозумілий. Прості росіяни телефонують Путіну, скаржаться, а він одразу ж у прямому ефірі спілкується з чиновниками – і так гуртом, у дусі корпоративної держави вирішуються всі проблеми.

Що ж вийшло у реальності.

СИМВОЛІЧНІ СУКНІ, ПОЛІТВ'ЯЗНІ І ГРОМАДЯНСТВО

Найбільше ефір здивував на самому початку. Двоє ведучих-помічниць, завдання яких – допомагати встановлювати зв'язок з регіонами, вийшли в однотонних сукнях схожого крою. Але найголовніше – колір суконь: яскраво-жовтий, яскраво-синій. Зрозуміло, що у подібних зрежисованих шоу подібні деталі продумуються і опрацьовуються заздалегідь. Тоді запитання: навіщо? Перефразовуючи Чехова: якщо у першому акті висить таке плаття, в останньому воно має вистрілити. А тут, дочекалися кінця ефіру – воно не вистрілило. От і зрозумій, що малося на увазі.

Може, це такий особливий гебістський гуморок путінської обслуги. У минулих ефірах він, наприклад, проривався в такій формі: «Запитання Володимиру Путіну ставить лікар Іван Хренов». А може, це такий троллінг України на держрівні – чекайте чого-небудь, наприклад, після турніру, як у 2014-му.

Загалом про Україну цього разу йшлося не багато і дуже акуратно, без будь-яких безграмотних «наукових відкриттів», які Путін, бувало, робив у минулі роки. Більш того, цього разу у Путіна було набагато більше фігур умовчання, ніж раніше. І це теж зрозуміло – за тиждень Чемпіонат світу з футболу, на всякий випадок.

Коли ведучий запитав у Путіна про гіпотетичну амністію на честь вступу на президентську посаду, яку прийнято оголошувати, він довго чіплявся до слів: «Почему «принято»? Где, у кого «принято»? У нас не принято!». Ведучий злегка поплив, почав мимрити: мовляв... таку, масел-е-енькую амністію з нетяжких злочинів. Відповідь на запитання Путін заокруглив так: «Подобная амнистия должна быть хорошо подготовлена. И осуществляться не под внешним давлением». Це вже виглядало тривожно – Путін не хоче говорити про обмін українських політв'язнів.

Але трохи пізніше ведучий все ж осмілів і запитав прямо: чи можливий обмін Олега Сенцова на Кирила Вишинського. «Мы пока об этом не думали. – Почав відповідати Путін і перейшов на більш жорсткий тон. – Думали о другом. На Украине должен восторжествовать здравый смысл. Мы должны добиться освобождения журналиста (тобто, Вишинського, – О. К.). В том числе под давлением международных организаций, от которых Украина зависит».

Це звучало ще більш неприємно і, зізнатися, співпало з інсайдною інформацією, яку мені кілька днів тому говорили «оф рекордз»: Путін категорично не хоче звільняти українського режисера і, з іншого боку, зараз докладає великих зусиль по всіх можливих напрямках, щоб добитися звільнення Вишинського без будь-яких обмінів. Що ж, подивимося...

З інших згадок про Україну – варто звернути увагу, що під час лінії кілька разів піднімалося питання про спрощене надання російського громадянства громадянам України, насамперед тим, які знаходяться за межами нашої країни. ВВП тут ніяких прямих обіцянок не давав, але підтвердив: так – процедуру потрібно спрощувати. Що ж, і тут потрібно відслідковувати, які будуть зміни.

НЕ ВІРЮ! ФАЛЬШИВА РЕЖИСУРА

Те, що дійство буде фальшивим, було очевидно. Але щоб настільки.

Недоладності почалися з самого початку. Ось в очікуванні ЧС-2018 на тлі оновлених «Лужников» балакуча воскова лялька, він ж депутат Держдуми Валерій Газзаєв (у минулому відомий футболіст і тренер) почав говорити про те, як реалізовує доручення Путіна зайнятися футболом (це було сказано, але жартівливо, на попередній «Прямій лінії»). Поступово Газзаєв від описів мудрих доручень, які дав мудрий Президент, і себе працьовитого, який їх виконує, просто перейшов до барвистого славослів'я на адресу ВВП. Лідер Росії, в принципі, не дуже проти, коли його вилизують, але тут процес надто вже затягувався, тому Путін поквапив Газзаєва: «Валерий Георгиевич, в чем вопрос?». Але Газзаєв чи то не розчув цього, чи то вже не міг вийти з піке вірнопідданого ражу – і продовжив славослів'я. А закінчив все благанням до дорогого Володимира Володимировича не залишати російський футбол без своєї опіки!

І ось тут Путін почав відповідати на запитання, яке... так і не прозвучало. Довелося самому виправляти безглуздість підлеглого: «Насколько я понимаю, речь о наследии, которое останется нам после чемпионата мира по футболу и о рациональном его использовании». Так ось воно що! Ось яке запитання повинен був поставити Валерій Газзаєв, але так і не дійшов до нього. Але сумніваюся, що Газзаєва будуть сильно карати за це – у похвалах панові передати куті меду неможливо.

Минулого разу Путіну готували якісь жарти (з кожним роком гірші). Це щоб путінському електорату було що переказувати один одному за чаркою. Цього разу з цим взагалі було дубль-пусто! Одна несмішна фотожаба з Путіним, який заправляє жовту Ладу-Калину. І запитання з інтернету, яке ВВП переадресував віце-прем'єру РФ з питань сільського господарства Гордєєву: «Почему мясо коровы называют "говядиной"?». Той зам'явся і пообіцяв подивитися у словничок. Ха-ха-ха, сміх – в студію!

А ось з запитаннями в ефір підключаються, майже слідом, знатні письменники Землі Російської, зрозуміло, обидва кримнашевці – депутат Держдуми Сергій Шаргунов і «денеерівець» Захар Прилєпін. «Сегодня везет писателям!», – без тіні посмішки коментує цю подію ведучий. Ну, насправді, типу випадково так пощастило. Ну, не соромно людям при всіх удавати з себе ідіотів?

Чи потрібно показати, що молодь з Путіним, і він розуміється на нових технологіях. Ось вам пряме включення з Москва-Сіті: «У нас здесь собрались молодые блогеры...». Це такий хайтек по-путінськи. Щоб показати підтримку відеоблогеров, їх неодмінно потрібно зібрати в одній кімнаті. А як ще?.. Далі при новому включенні звучала символічна фраза «НАШИ молодые блогеры...».

Ведучі разок спробували додати дійству душевності та світськості. Для цього приготували запитання такого типу: «Есть у вас вопрос, на который у вас нет ответа?». Цю маячню ведучий сказав цілком серйозно. Путін настільки ж серйозно відповідає: «Вы задали сложный вопрос. Если у меня нет ответа на вопрос, я его ищу!». Браво, оригінально. До речі, з приводу запитання. Ви впізнали його? Ні?.. Це ж давні парадокси: якщо Бог всемогутній, чи може Він створити такий камінь, який не зможе підняти; якщо Бог всезнаючий, чи може Він придумати таке запитання, на яке не зможе відповісти. І тут – все те саме, тільки про Путіна. Хіба що першу частину викинули, про «всемогутній», «всезнаючий», хоча це, звичайно, мається на увазі.

Ну і пік всього – запитання: «Что главное говорил вам отец, и что вы могли бы передать внуку?». Путін відразу відповідає: «Не врать».

Ноу комент... Путін і «не врать»... Він би ще додав – «не красти»...

ЩО БУДЕ, ЧИМ СЕРЦЕ ЗАСПОКОЇТЬСЯ

Можна підбивати підсумки – Пряма лінія вийшла кривуватою. «Перемудрили», – прокоментував її головний редактор «Эхо Москвы» Олексій Венедиктов. «Это скучнее, чем было раньше», – сказали ведучі «Дождя» Анна Монгайт і Міхаїл Фішман, які висвітлюють її в прямому ефірі.

Але я б не став так скороспіло ховати цей формат. Це ж тільки проба пера, обкатка. Цього разу Путін, спілкуючись з чиновниками, їх взагалі не лаяв. До того ж відчувалося, що ті були заздалегідь готові до всіх «несподіванок». Але так, мабуть, буде не завжди. В залежності від технологічної, електоральної необхідності, можна буде робити зовсім по-іншому. І лаяти своїх підлеглих у прямому ефірі, звільняти їх, навіть арештовувати (в ідеалі, на маси краще, звичайно, сікти різками або розстрілювати, але це не одразу, а вже на фінальній стадії розвитку проекту).

Електорат буде у захваті. І все це – без великих фінансових витрат та упереміш з війнами, які глядачам зомбоящика теж періодично приїдаються.

Олег Кудрін. Рига

Фото: kremlin.ru

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-