У Раді озвучили поправки до законопроекту про Антикорупційний суд

У Раді озвучили поправки до законопроекту про Антикорупційний суд

Укрінформ
Голова Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич озвучив поправки до законопроекту «Про Вищий антикорупційний суд», яким передбачається механізм діяльності громадської ради міжнародних експертів при відборі суддів до ВАС.

Ці поправки він озвучив під стенограму під час позачергового засідання комітету, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Йде мова про ті поправки, які стосуються рішень і діяльності громадської ради міжнародних експертів. Пропонується відхилити всі поправки з номерами 682, 683, 685-739, які стосуються частини 5 статті 8, і викласти її в такій редакції: «Пропонується погоджений механізм: за ініціативою не менше 3-х членів громадської ради міжнародних експертів питання відповідності будь-якого кандидата в судді Вищого антикорупційного суду критеріям розглядається на спільному засіданні Вищої кваліфікаційної комісії суддів і громадської ради міжнародних експертів. Рішення щодо відповідності такого кандидата заданим критеріям ухвалюється більшістю від спільного складу ВККС і громадської ради міжнародних експертів за умови, що за нього проголосували не менше половини членів громадської ради міжнародних експертів», - сказав Князевич.

За його словами, таке спеціальне спільне засідання проводиться не пізніше ніж на 30-й день з дня оголошення результатів іспиту, що складається кандидатом для встановлення відповідності на посаду судді критеріям професійної компетенції.

Читайте також: Найєм каже, що із МВФ знайшли компроміс щодо Антикорупційного суду

«За запитом не менше як 3-х членів громадської ради міжнародних експертів перед спеціальним спільним засіданням може проводитись попередня співбесіда із кандидатом на посаду судді ВАС, в якій повинні взяти участь не менше 6-ти членів ВККС», - уточнив Князевич.

Водночас голова профільного комітету зазначив, що є домовленість, аби кількісний склад, який є повноважним для роботи громадської ради міжнародних експертів, становив не 7, а 6 осіб.

«Відповідно 3 члени - це буде половина від складу громадської ради міжнародних експертів», - додав Князевич.

Він також уточнив, що пропонується виключити з тексту законопроекту всі положення, які стосуються процедури, за якою ВККС не менш як двома третинами може подолати вето громадської ради міжнародних експертів.

«Всі статті, які з цим пов'язані, вилучаються, тому що вони будуть розбалансовувати закон», - сказав Князевич.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 1 березня ухвалила у першому читанні президентський законопроект № 7440 "Про Вищий антикорупційний суд".

Водночас у МВФ, Світовому банку та ЄС заявили, що законопроект порушує зобов'язання України і не відповідає вимогам Венеціанської комісії.

До другого читання депутати внесли 1974 поправки до законопроекту про антикорупційний суд. Наразі триває їхній розгляд, серед правок - про повноваження міжнародних експертів при призначенні суддів Антикорупційного суду.

Як відомо, у редакції першого читання передбачається, що якщо громадська рада міжнародних експертів у своєму вмотивованому висновку встановила, що кандидат на посаду судді Вищого антикорупційного суду не відповідає зазначеним у частині четвертій статті 8 проекту критеріям, то Вища кваліфікаційна комісія суддів України може ухвалити рішення про «підтвердження здатності» такого кандидата на посаду судді Вищого антикорупційного суду лише у разі, якщо таке рішення підтримано не менше ніж одинадцятьма її членами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-