Кращим шляхом ушанувати пам'ять Бабченка є жорстка протидія загрозам демократії — ЄС

Кращим шляхом ушанувати пам'ять Бабченка є жорстка протидія загрозам демократії — ЄС

Укрінформ
Євросоюз закликає до прозорого розслідування убивства журналіста Аркадія Бабченка та притягнення причетних до відповідальності.

Про це йдеться у заяві Європейської служби зовнішньої діяльності, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

«Європейський Союз висловлює щирі співчуття родині, друзям та колегам журналіста Аркадія Бабченка... Кращим шляхом ушанувати пам'ять Бабченка та його роботу є жорстка протидія спробам поставити під загрозу наші спільні фундаментальні права. Відтак, швидке і прозоре розслідування має забезпечити притягнення причетних до відповідальності», - йдеться у заяві.

У ЄС нагадали, що Бабченко, як авторитетний журналіст, залишив Росію у 2017 році після отримання там погроз за свою професійну діяльність.

«Євросоюз солідарний із журналістами та продовжуватиме діяти заради їхнього захисту, що є життєво важливим для усіх демократій у межах та поза межами наших кордонів», - наголосили в ЄС.

Як повідомлялося, російського журналіста Аркадія Бабченка, який останнім часом жив в Україні, вбили увечері 29 травня у Києві на порозі власної квартири. Журналісту тричі вистрелили у спину. Він помер у машині "швидкої".

За фактом убивства журналіста відкрили кримінальне провадження. Однією із версій убивства у поліції вважають професійну діяльність журналіста.

Бабченко народився в Москві 18 березня 1977 року, здобув освіту юриста-міжнародника. Однак відомим став насамперед як журналіст. Працював військовим кореспондентом у "Московському комсомольці", "Новій газеті", потім на якийсь час перейшов на телебачення.

Під час Революції гідності Бабченко підтримував Україну, був на Майдані, навіть зняв про це фільм. Від початку війни на Донбасі неодноразово бував у зоні бойових дій.

Читайте також: Президент ПАРЄ закликає невідкладно розслідувати вбивство Бабченка

За опозиційні погляди журналіста неодноразово переслідували у Росії. У 2017 році Бабченко через погрози та небезпеку для свого життя виїхав за межі Росії. Спочатку жив у Празі, згодом у Києві, де став ведучим програми "Prime: Бабченко" на кримськотатарському телеканалі ATR.

Депутат Європарламенту від Латвії Петрас Ауштревічус назвав убивство Бабченка черговим злочином Кремля, який вимагає посилення санкцій проти РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-