Експерт

Експерт "венеціанки" рекомендував Раді оптимальну кількість комітетів

Укрінформ
Консультант проекту "Рада за Європу" та експерт Венеціанської комісії Алан Делькамп рекомендує Верховній Раді сформувати меншу кількість комітетів, але з ширшими повноваженнями та можливостями.

Про це йдеться в оприлюдненому на сайті парламенту Регламентним комітетом дослідженні, підготовленому у межах діяльності проекту ЄС/ПРООН "Рада за Європу", спрямованого на вдосконалення законодавчого процесу та посилення спроможності Верховної Ради з урахуванням рекомендацій Місії Європарламенту.

«Формування потужних комітетів з широкими можливостями, яким допомагатимуть підкомітети, може бути кращим, ніж мати надто багато комітетів», - зазначається у дослідженні.

Експерт наголошує, що такий підхід сприяв би формуванню політичного іміджу парламенту, здатного ефективного взаємодіяти з урядом, «а не імідж роздрібненого парламенту, підпорядкованого урядовим установам та занадто відкритого до галузевих впливів».

Водночас фахівець зазначає, що якщо прив'язувати комітети до головних функцій та сфер, наприклад бюджету, зовнішньої політики, національної безпеки, охорони здоров'я, то вийшло б  15 комітетів. 

Читайте також: Дві третини депутатів мають керівні посади в комітетах Ради - КВУ

У документі також підкреслюється необхідність координації та об'єднання комітетів у загальному управлінні парламентом. «Може бути корисно заснувати неформальну конференцію комітетів», - зазначається у дослідженні. 

Експерт також рекомендує збільшити повноваження голів комітетів та їхніх секретаріатів щодо внутрішньої організації роботи.

Наразі у ВР діє 27 комітетів та спеціальна контрольна комісія з питань приватизації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-