Вступ до НАТО і в ЄС є ключовими пріоритетами для України і Грузії - Парубій

Вступ до НАТО і в ЄС є ключовими пріоритетами для України і Грузії - Парубій

Укрінформ
У рамках візиту до м.Тбілісі Голова Верховної Ради України Андрій Парубій взяв участь в урочистій церемонії, присвяченій 100-річчю Першої Демократичної Республіки Грузії та виступив на круглому столі «Співпраця задля процвітання - стратегія наступного століття», присвяченому посиленню співпраці між країнами на міжпарламентському рівні.

Про це повідомляє офіційний сайт Верховної Ради України.

Голова ВР наголосив на тому, наскільки близька історія України і Грузії, адже і Україна цього року відзначає 100-ліття, і Грузія. Він уточнив, що у той період Україна фактично була однією із перших держав на території царської Росії, яка проголосила незалежність 22 січня. «Швидше від нас тільки Фінляндія, а потім вже і країни Балтії і Грузія, - додав він. - І в той же період, у той же рік були встановлені дипломатичні відносини між нашими державами, і ми спільно воювали проти російського агресора, так само, як воюємо сьогодні».

Читайте також: Україна розраховує на підтримку Грузії у створенні автокефальної церкви - Парубій

Голова Парламенту розповів, що сьогодні згадували з грузинськими колегами 2008 рік, коли розпочалася російська агресія на території Грузії. «І сьогодні, коли була дуже представницька конференція і президентів, і голів парламентів Європи, ми нагадували, що відсутність тоді жорсткої реакції цивілізованого світу ще більше заохотила Путіна до агресивних дій. І вже в 2014 році наступним кроком була вже агресія Російської Федерації щодо України», - підкреслив Голова Українського парламенту.

Парубій зазначив, що під час круглого столу сьогодні проговорювали більш тісні формати співпраці між країнами. Він нагадав, що 9 червня у Києві відбудеться велика конференція, форум за участю спікерів Грузії, Молдови, України, де має бути проголошено початок створення Міжпарламентської асамблеї Україна-Молдова-Грузія. На цю конференцію запрошені також делегації з Польщі та Литви. «Наші три держави мають спільне те, що частина їхньої території окупована, - це, очевидно, найбільш ключове питання поміж нашими трьома країнами, - сказав Голова ВР і підкреслив. - Це ті питання, які поєднують нас в спільній боротьбі і у захисті всього цивілізованого світу. Фактично, це було головною темою нашої розмови».

Голова парламенту наголосив, що Україна має дуже плідну співпрацю у Міжпарламентській асамблеї Україна-Польща-Литва, і дуже багато ідей по підтримці України напрацьовувались саме на цьому майданчику.

Парубій нагадав про його ініціативу щодо написання спільного листа про недопустимість будування «Північного потоку-2». «Ми знаємо, що у нас є багато спільних викликів і у кібербезпеці, і у інформаційній безпеці, і одна з тем, яку ми обговорюємо – це створення регіонального центру протидії гібридній агресії Російської Федерації, який міг би вивчати ці виклики, які стоять між нашими державами, - адже всі держави цього поясу мають спільний кордон з Росією, - і вироблення єдиного механізму і єдиного алгоритму протидії тим викликам», - зазначив він.

Голова Верховної Ради повідомив, що ще однією темою, яку проговорювали на круглому столі, - було виконання програми «Східне партнерство», «адже Україна, Грузія і Молдова виконують програму «Східне партнерство» на шляху до ЄС». «Для нас вступ в НАТО і в ЄС - як для України, так і для Грузії, - є ключовими пріоритетами. Виконання цієї Програми, спільних реформ, - а для нас дуже важливо, бо наші реформи дуже подібні, - щоби ми були в координації під час проведення тих реформ, - для нас дуже важливо якнайшвидше добитися, коли ми зможемо стати повноцінними членами ЄС», - наголосив Голова Парламенту.

Глава Парламенту наголосив, що Грузія багато в чому є прикладом для України, а багато в чому бере приклад і з України. Він уточнив про один з таких моментів – минулої весни проходила Парламентська асамблея НАТО у Тбілісі. Тоді було домовлено, що наступною весною 2019 року так само Парламентська асамблея НАТО пройде в Україні, в Києві. «І це буде важливий сигнал, знак на шляху до НАТО», - сказав Голова ВР, підкреслюючи, що у України з Грузією не тільки спільне минуле і спільне сьогодення, але й спільне майбутнє в НАТО і в ЄС.

Круглий стіл проходив за участі президента, прем’єр-міністра, голови Парламенту, МЗС Грузії та глав іноземних делегацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-