Посол України в Австралії: Росія ставить під удар базові принципи демократії

Посол України в Австралії: Росія ставить під удар базові принципи демократії

Укрінформ
Сьогодні у світі немає практично жодної великої демократичної країни, яка б не постраждала від російських дій.

Про це заявив під час публічної лекції "Україна в Європі: сьогодні і завтра", що відбулася в Університеті західного Сіднея, посол України в Австралії професор Микола Кулініч.

"Всі добре знають, як діє РФ в інформаційному полі, у сфері псевдопідтримки своїх громадян в країнах Європи, у сфері підтримки радикальних націоналістичних рухів, у кіберсфері, створюючи штучну напругу на кордонах ЄС і НАТО, втручаючись у виборчі процеси у демократичних країнах. Це робиться для того, щоб дискредитувати західні цінності, ідею єдиної Європи, сильного НАТО як в очах самих європейців, так і в очах тих, хто прагне стати частиною єдиної європейської сім’ї", - сказав посол.

Читайте також: США в ОБСЄ: конфлікт на Донбасі припиниться, коли Росія виведе свої сили

Кулініч наголосив, що відколи Путін прийшов до влади, він намагається поставити під сумнів західні цінності. Путінська Росія бореться не лише з державами чи об’єднаннями держав, а із західним типом схвалення рішень, із західною риторикою.

"ЄС сьогодні хвилює те, що нові потенційні члени принесуть нестабільність і проблеми. Цю карту активно розігрує РФ через інформаційну пропаганду та через намагання дискредитувати безпекову політику ЄС і військову спроможність НАТО. Але саме РФ дестабілізує ситуацію. Два роки тому Росія перетворила Крим із теплого морського курорту на військову базу з ядерною зброєю. Враховуючи стратегічне розташування Криму, цей курс радикально змінює баланс сил у Чорному морі, що прямо загрожує країнам-членам НАТО. Саме РФ сприяла поглибленню гуманітарної кризи в Сирії, що наводнило Європу біженцями. Саме вона розв’язала конфлікт на кордоні ЄС, підтримуючи радикальні рухи на сході України, що призвело до загибелі громадян ЄС та Австралії, які були у збитому малайзійському Боїнгу", - наголосив посол.

Згадав Кулініч і справу Скрипаля, і втручання у вибори в США та країнах Європи, і поширення пропаганди через кремлівські телеканали, і хакерські атаки на демократичні уряди.

"Ми не кличемо нікого на війну, але ми просимо підтримки у протистоянні злу", - підкреслив керівник української дипустанови і подякував Австралії за незмінну позицію щодо суверенітету та територіальної цілісності України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-