Посол України в Австралії: Рух України до Європи є поверненням до автентичності

Посол України в Австралії: Рух України до Європи є поверненням до автентичності

Укрінформ
Незважаючи на зовнішню агресію і внутрішні виклики, Україна продовжує свій шлях до європейських стандартів. 

Про це заявив під час публічної лекції в Університеті Західного Сіднея посол України в Австралії професор Микола Кулініч, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Україна прокладає свій шлях до європейських стандартів в умовах збройної агресії з боку найближчого сусіда, трансформації власної свідомості щодо важливості проведення глибинних реформ та в умовах інституційної кризи самої Європи. Однак наш європейський вибір залишається непохитним, оскільки євроінтеграція для України - це не просто гасло, а повернення до своєї цивілізаційної автентичності”, - заявив посол України в Австралії

За словами Кулініча, завдання України не у формальному приєднанні України до таких престижних європейських об'єднань як ЄС та НАТО, а в досягненні такого рівня стандартів, які відповідають членству в ЄС, модернізації та розвитку життя українців, а також фундаментальної зміни суспільної свідомості.

“Сьогодні ми позбавляємося від насаджуваного роками мислення, що нам не вижити без РФ, що неможливо прийняти європейські стандарти, що слабка Європа не запропонує нічого кращого, що ми не зможемо впоратися самі. Викорінення свідомості, яку нав'язувала нам Росія, відбувається паралельно зі змінами правил гри в українському суспільстві”, - наголосив посол, розкриваючи суть реформ, які вже провела Україна.

Він визнав, що ейфорія, яка панувала в українському суспільстві після Революції гідності щодо того, що приєднання до Європи буде швидким і безболісним, пройшла, і народ зрозумів, що європейська інтеграція це не одномоментний рух, а глибинний процес і наш поступ залежить від фундаментальних внутрішніх перетворень.

“Пройшло чотири роки після Революції гідності. Чотири дуже важкі роки для України, але її курс до Європи залишився незмінним, незважаючи на зміни у світі та Європі. Україна зробила свій вибір і готова захищати те, що належить їй за правом”, - сказав професор Кулініч.

Читайте також: МЗС закликає посилити санкції проти Росії через загострення на Донбасі

Посол розповів про основні досягнення України на європейському шляху, зокрема укладення Угоди про Асоціацію з ЄС, Угоди по безвізовий режим, поступ у боротьбі з корупцією та позитивні прогнози економічного зростання.

Окрема увага була приділена і збройній агресії з боку РФ, однак присутні позитивно відзначили той факт, що Україна “не ховається за війною з РФ для виправдання внутрішніх проблем”.

Участь у лекції під назвою “Україна у Європі: сьогодні і завтра”, яка відбулася за ініціативи керівництва Університету Західного Сіднея, взяли численні представники експертного та наукового середовища, слухачі та викладачі навчального закладу та українська громада Сіднея.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-