Латвія продовжить політику санкцій проти РФ - голова Сейму

Латвія продовжить політику санкцій проти РФ - голова Сейму

Укрінформ
Латвія висловлює тверду підтримку Україні і продовжить політику санкцій проти країни-агресора через анексію Криму і ситуацію на Донбасі.

Про це заявила голова Сейму Латвії Інара Мурнієце під час зустрічі з Прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом, повідомляє Урядовий портал.

"Територіальна цілісність України для нас надважлива. Ми дотримуємося жорсткої політики засудження порушення Росією суверенітету України та анексії Криму. Санкції дуже важливі. Поки Росія не виконає Мінські угоди, ніяких змін у санкційній політиці не буде", - зазначила Мурнієце.

Зі свого боку Гройсман запевнив її у тому, що високо цінує добрі партнерські відносини на всіх рівнях між двома країнами.

"Ми відчуваємо підтримку Латвії на міжнародній арені у питаннях суверенітету України, анексії Криму. Дякую за розуміння спільних загроз, які несе Росія для наших країн", - сказав він.

У контексті таких загроз сторони обговорили декілька актуальних моментів, серед яких - будівництво газопроводу Nord Stream -2, а також введення в експлуатацію Керченського мосту, який будувався з порушенням всіх міжнародних правових норм і несе пряму загрозу українським безпековим, економічним та екологічним інтересам.

"Побудова Керченського мосту в Криму не може бути затверджена жодними цивілізованими нормами", - зазначила голова Сейму.

Прем'єр-міністр наголосив, що Україна буде робити все для того, щоб у міжнародних судах добитися засудження протиправних дій Росії.

"Вже почали отримувати рішення міжнародних судів, які є справедливими. Вони засвідчують всі нахабні злочини Росії", - наголосив Гройсман.

Він запевнив, що Київ був і залишається вірним партнером Латвії та всієї міжнародної спільноти - як з огляду політичних цінностей, так і виконання економічних зобов'язань, зокрема, по транзиту газу до європейських споживачів.

"Намагання побудувати Nord Stream-2 - це спроби Росії поставити в енергетичну залежність всіх партнерів. У цьому проекті немає економіки, лише політика. Для забезпечення газом споживачів у Європі є ГТС України, яка здатна на 100% виконати всі зобов'язання", - додав Прем'єр.

Під час розмови сторони також відзначили позитивну динаміку двосторонньої торгівлі. За підсумками минулого року вона зросла на 27% - до $461,6 млн.

"Ми розраховуємо на розширення співробітництва в реальному секторі економіки, насамперед, у галузі сільського господарства та інфраструктури", - зауважив Гройсман.

Читайте також: Українська ГТС на 100% здатна постачати газ у Європу - Гройсман

Як повідомляв Укрінформ, Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман 1-2 березня перебував з візитом у Латвії.

Він провів низку переговорів, у тому числі - з президентом Латвії Раймондсом Вейонісом та главою уряду Латвії Марісом Кучинскісом.

 Делегації двох країн домовилися посилювати політичний діалог та нарощувати економічну співпрацю в контексті взаємного товарообігу, а також реалізації спільних проектів на ринках третіх країн. Сторони фіксують добрий рівень економічної взаємодії, зростання двосторонньої торгівлі і розраховують на активізацію інвестиційної співпраці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-