В ООН цікавляться досвідом України з протидії російській пропаганді – Беца

В ООН цікавляться досвідом України з протидії російській пропаганді – Беца

Укрінформ
Ряд іноземних делегацій в ООН висловили зацікавлення досвідом України щодо протистояння російському інформаційному впливу, її агресивній пропаганді і поширенню фейкових новин як інструментам гібридної війни.

Про це повідомила в інтерв'ю Укрінформу за результатами тематичного засідання в Комітеті ООН з питань інформації речниця МЗС України Мар'яна Беца.

"Це були, насамперед, країни, які також постраждали від російської агресії. Серед них – Грузія і Молдова. Ці країни досі відчувають на собі наслідки інформаційного тиску з боку РФ", - зауважила офіційний представник зовнішньополітичного відомства України.

Крім того, за її словами, український досвід "був дуже цікавим і для західних країн, бо останні геополітичні події засвідчили, що "дзвіночок" пролунав і треба активно протидіяти російській пропагандистській машині".

На переконання речниці, Захід починає розуміти, що пропаганда має потужний вплив і є питанням глобального порядку денного, яким мають займатися не тільки в академічних колах, але також в ООН та на інших міжнародних майданчиках.

"І тут дійсно існує усвідомлення того, що потрібно розробляти рекомендації, юридичні інструменти, заходи, які будуть ефективними", - підкреслила український дипломат.

Читайте також: Росії не вдається поширювати фейки й пропаганду в ООН – Беца

Водночас вона визнала, що розробити ефективні інструменти важко, оскільки існують різні підходи до визначення феномена пропаганди. Крім того, треба діяти так, щоби протидія цьому явищу зберігала баланс між безпекою та правами людини, щоби при цьому не порушувалася свобода слова та ЗМІ. До того ж, потрібно створити механізм раннього запобігання виникненню пропаганди і фейкових новин, щоб уникнути розгортання конфліктів, у тому числі міжетнічних.

"Це надзвичайно важливо, оскільки гібридні тактики містять у собі багато елементів, пов'язаних саме з атакою на демократію, права людини й основоположні статути суспільного устрою", - підсумувала речниця міністерства закордонних справ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-