Луценко назвав основну корупційну лазівку для партійної системи України

Луценко назвав основну корупційну лазівку для партійної системи України

Укрінформ
Аби побороти корупцію в Україні, потрібно приватизувати збиткові держпідприємства, ліквідувати тіньові аукціони на природні ресурси і налагодити спільні з країнами-сусідами митні електронні системи обліку.

Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко на тематичній платформі "Українська прокуратура в контексті національної безпеки України" у Національному університеті "Острозька академія", повідомляє Укрінформ.

"Перед нами стоять три глобальні завдання. Я як генпрокурор маю говорити не лише про кількість затриманих і засуджених корупціонерів, а про закриття величезних дірок у корпусі нашого корабля, які дозволяють тисячам корупціонерів далі грабувати країну. Це ключ до подолання політичної корупції в Україні", - зазначив керівник ГПУ.

Він наголосив, що Україна - єдина держава у Європі, яка має дві тисячі держпідприємств, з яких понад 80 відсотків є нібито збитковими. "Вони не платять податків у скарбницю. І, думаю, що ви всі розумієте, вони платять прибутки тим партійним босам, які призначили менеджерів цих підприємств", - заявив генпрокурор.

За його словами, на сьогодні призначення на посади керівників нібито збиткових держпідприємств є "основним корупційним потоком для всієї партійної системи України".

"Якщо ми хочемо подолати корупцію, то почнімо з цього. Вихід лише один - приватизація, відкрита, чесна, на аукціоні", - вважає Луценко.

Як приклад він навів затримання директора ДП "Коні України", у віданні якого перебуває 40 тисяч га землі. "Знайомі цього директора домовляються з ним про те, що засіють ці 40 тис. га, знімуть урожай без жодних податків і поділять між собою серйозну суму. Директор отримав за це декілька тисяч доларів. І таких підприємств тисячі по Україні", - наголосив керівник ГПУ.

Читайте також: НАБУ розслідує справи про корупцію в оборонці на 620 мільйонів

Другим завданням на шляху у боротьбі з корупцією, на його переконання, є ліквідація тіньових аукціонів на природні ресурси. "Хто з вас колись чув про відкритий аукціон на газ чи нафту, на літій або вугілля, на бурштин або дорогоцінні метали? Навіть після революції було лише чотири випадки відкритих аукціонів. Решта далі ділиться "під сукном" на користь олігархічних груп - старих чи нових. Тому відкриті аукціони на природні ресурси є ключем до припинення олігархічного поділу українського багатства", - вважає Луценко.

Третім пунктом у боротьбі з корупцією, сказав він, є знищення різноманітних схем на митниці. "Електронні системи обліку, спільні дії із сусідніми західними країнами на митниці - і в країну повернеться до тридцяти відсотків розкрадених коштів під час проходження митного кордону", - заявив генпрокурор.

Він додав, що виконання усіх трьох завдань є цілком реалістичним - потрібна передусім політична воля.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-