Політична еліта не впливає на суди – заступник голови ВККС

Політична еліта не впливає на суди – заступник голови ВККС

Укрінформ
Одним із відчутних вже зараз результатів судової реформи є значне зменшення впливу політиків та олігархів на судову систему України.

Про це сказав заступник голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) Станіслав Щотка в інтерв’ю "Главкому".

За його словами, бар’єром, який став між судами та впливовими людьми, є інституційні та законодавчі зміни, впроваджені в ході реформи судової системи.

"У Президента зараз немає прямих важелів активно впливати на судовий корпус, його функція церемоніальна – він не може не підписати указ про призначення судді, якщо той пройшов через ВККС та Вищу раду правосуддя. Парламент взагалі поза процесом – туди жоден суддя вже не ходить на призначення", – сказав Щотка.

Він додав, що станом на сьогодні з судової системи України пішли у відставку близько двох з половиною тисяч так званих старих суддів – більша частина з них не захотіла брати участі у новому кваліфікаційному оцінюванні, яке серед іншого передбачає перевірку майнового стану суддів та оцінку їхньої доброчесності.

"Судді взяли і звільнились, через що у нас утворилась дірка. Станом на 16 квітня у нас штатна чисельність – 8802 судді, а вакантних посад – майже 2,5 тисячі. Ще майже тисяча – це судді-п’ятирічки, у яких закінчилися повноваження. Вони є, але за законом працювати не можуть, бо стати до роботи можуть тільки після кваліфікаційного оцінювання і нашої рекомендації", - розповів заступник голови ВККС.

Читайте також: ВККСУ 17 травня розгляне переведення суддів ВСУ та вищих спецсудів

Він нагадав, що ще в 2009 році говорив, що в першу чергу треба знищити стару, пов’язану зв’язками модель, "коли судді вже зрослися, ну, наприклад, з олігархами". "У нас було "донецьке правосуддя", вимальовувалось "дніпропетровське", "львівське", "закарпатське правосуддя". У кожного олігарха з’являлась армія суддів. Це ж жах. Завдання полягало в тому, щоб відійти від цієї моделі максимально далеко і подібні речі унеможливити", – зазначив Щотка.

За його словами, кадровий дефіцит у судовій системі планується поповнити за рахунок правників, які раніше не працювали суддями, але відповідають вимогам до професії. Частина з них зараз проходить річне інтенсивне навчання в Національній школі суддів. Після навчання їм треба буде пройти кваліфікаційний іспит та конкурс вже на конкретні посади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-