Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Дуже важливі й важкі дебати по корупції в ПАРЄ

Дуже важливі й важкі дебати по корупції в ПАРЄ

Блоги
Укрінформ
Й надалі будемо робити все, аби вивести на чисту воду брудний російський лобізм і корупцію, що й досі нерідко рулять в Асамблеї

Дуже важливі й важкі дебати по корупції в ПАРЄ. Всі члени української делегації взяли активну участь у дебатах, й навіть змогли змінити й переламати їх тональність.

В доповіді про корупцію мова йде в основному про Азербайджан, але всі українські депутати згадали про Росію, її лобістів у ПАРЄ і РЄ, про те, що Аграмонт і Ко не лише їли азейбарджанську ікру, а й літали на російському військовому літаку в Сирію, й ведуть ніжну і небезкорисливу дружбу з Кремлем. Й навряд чи це альтруїстична любов. А Олексій Гончаренко змусив почервоніти Т.Янгланда і виправдовуватися. Й потім прізвище Янгланда звучало ще в багатьох виступах депутатів. 

Отже, Олена Сотник виступала від юридичного комітету, засудила, що комісія не розглянула поїздку в Сирію, закликала національні парламенти провести розслідування по епізодах і прізвищах, що звучать у доповіді. 

Леонід Ємець розповів про роботу в Україні по боротьбі з корупцією, анонсував створення у нас антикорупційного суду і запропонував створити європейський антикорупційний суд. Бо ми бачимо, як національні парламенти і влади намагаються закрити очі на політиків- корупціонерів.

Олексій Гончаренко жорстко поставив питання – чому немає відповідальності Генсека Янгланда за те, що він знав про факти корупціі, але не зупинив їх. Й Янгланд – це сьогоднішній день РЄ, це знищує репутацію організації, ми вимагаємо його відповідальності. 

Сергій Власенко звернув увагу, що країни - члени ПАРЄ не виконують резолюції Асамблеї, і це породжує безкарність. Сергій Соболев нагадав про поїздки членів Асамблеї на окуповані території й що досі офіційно не встановлено – хто ж сплачував ці вояжі, після яких любителі Кремля розсипаються в компліментах Кремлю. 

Борислав Береза нагадав факти, коли російські лобісти протягували потрібні Росії рішення, а Асамблея закривала очі на ці очевидні речі. Й засудив Янгланда, що привітав Путіна з перемогою, але слова не промямлив про окупацію Криму й незаконні вибори там. 

Я в своєму виступі звернула увагу, що українська делегація завжди захищала принципи в ПАРЄ. Тому ми вітаємо це антикорупційне розслідування й вимагаємо не лише засудження, а й суворого покарання всіх, чиї прізвища звучать у доповіді. Мають бути санкції проти членів секретаріату, а політики повинні скласти мандат членів ПАРЄ. Українська делегація засуджує, що в доповіді не розслідуються факти, пов‘язані з РФ. Нагадала про те, скільки місяців ПАРЄ закривала очі на аморальність Аграмунта і ко, що він не поніс жодного покарання за поїздку в Сирію.

Й зараз у ПАРЄ мало що змінилося, бо Асамблея закриває очі на аморальність російських депутатів, причетних до сексуальних і антисемітських скандалів, до дружби з Асадом і війни проти України, й запрошує того ж Слуцького на комітет, це називається «діалог». А для нас це порушення норм і принципів РЄ . Корупція, тиск, шантаж, нездоровий лобізм є елементами гібридної війни. Які також використовують деякі країни і політики в Асамблеї. Всі ми також звернули увагу на поведінку Янгланда, в секретаріаті якого працювали й працюють причетні до скандалу. Янгланд знав про корупцію й нічого не зробив, аби її зупинити. Й це означає – співучасть.

Доповідач, пані Де Суттер в своїй доповіді зазначила, що вперше ПАРЄ переживає таку кризу і серйозні звинувачення. Багато членів ПАРЄ відчули зраду, коли декілька політиків зрадили ключові принципи організації, й організація вимагає нульової толерантності до корупції. 

В той же час, – й я з сумом це констатую – під час обговорення ми побачили, що чимало європейських колег прагнуть заговорити цю тему, засудити порушення, але обійтися без покарань. Й влаштувавши публічну порку Азейбарждану, не всі готові витягти брудну білизну по РФ, бо з‘ясується, що чимало респектабельних європейців носили ці брудні російські портки і косоворотки під своїми краватками і сукнями. 

Але ми – українська делегація – й надалі будемо робити все, аби вивести на чисту воду брудний російський лобізм і корупцію, що й досі нерідко рулять в Асамблеї. Дякую всім колегам, ми всі сьогодні говорили в один голос і змогли переломити дискусію, в кожному слові згадавши Росію.

Р.S. Шкода, що з нами немає на цій сесіі Володимира Ар'єва і Марії Іонової, вони б додали жару в обговореннях.

Ірина Геращенко
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-