Законопроект про реформу СБУ може бути в Раді до кінця року - Фріз

Законопроект про реформу СБУ може бути в Раді до кінця року - Фріз

Укрінформ
Голова підкомітету ВР з питань безпеки державних інформаційних систем, народний депутат від фракції "БПП" Ірина Фріз не виключає, що законопроект про реформу СБУ внесуть до парламенту цьогоріч.

Про це вона заявила під час засідання круглого столу на тему «Реформа СБУ в контексті президентсько-парламентських антикорупційних ініціатив», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сподіваюсь, що той масив, який було напрацьовано під час підготовки концепції реформування Служби безпеки України ще в 2015 році, можна буде використати для того, щоб на ньому базувати закон стосовно реформування СБУ, який має бути внесено протягом шести місяців після ухвалення закону про нацбезпеку. Якщо будуть зберігатися всі терміни, то не виключена ситуація, що навіть цього року ми зможемо отримати проект закону, в якому буде зазначено формат та напрямки реформування СБУ», - зазначила Фріз.

Водночас депутат уточнила, що розроблена три роки тому концепція реформування СБУ передбачала як демілітаризацію, так і позбавлення її невластивих функцій, зокрема - розслідування економічних і корупційних злочинів.

«СБУ мала би бути зосереджена на боротьбі з тероризмом, із загрозами для державного суверенітету. Ця концепція була достатньо добре виписана і, в принципі, її можна було би вводити через рішення РНБО указом Президента України», - сказала вона.

Читайте також: Закон про нацбезпеку: Фріз пояснила важливість другого читання до саміту НАТО

Відтак, на переконання Фріз, надалі ці напрацювання мають бути враховані при підготовці законопроекту щодо реформування Служби безпеки України.

«На необхідності більш якісного законопроекту по СБУ наголошують і колеги з КМЕСу, з представництва НАТО. Також, я впевнена, що в цьому законі має також бути внесено позбавлення служби займатися економічними злочинами. Ці статті потрібно передати іншим органам, які мають зобов'язання цим займатися згідно з функціоналом, які їм виписано за чинним законодавством», - додала народний депутат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-