Рада може позбавити українського громадянства кримчан, які ходять на вибори РФ

Рада може позбавити українського громадянства кримчан, які ходять на вибори РФ

Укрінформ
Президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект “Про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо удосконалення окремих положень”.

Цим документом пропонується дозволити припиняти громадянство України жителів анексованого Росією Криму, які беруть участь у російських виборах. Законопроект №8297 опублікований на сайті парламенту.

Відповідно до проекту закону, отримання російського громадянства жителями Криму в результаті протиправних дій окупаційної адміністрації (російських державних органів і підконтрольних самопроголошених органів, узурпували владу) не буде вважатися добровільним.

Водночас підставою для втрати громадянства України стане "використання виборчого або іншого права, наданого іноземним громадянством або виконання обов'язків, покладених іноземним громадянством, що підтверджується даними публічних реєстрів або офіційних видань і сайтів державних органів або органів місцевого самоврядування іноземної держави".

Читайте також: Індекс громадянств: Україна піднялася на 19 позицій у світовому рейтингу

Крім цього підставою для втрати українського громадянства буде використання при в'їзді/виїзді а також на території України іноземного паспорта, що зафіксує державна прикордонна служба або інший держорган.

Законопроект також передбачає звуження кола осіб – вихідців з території України, які мають право на набуття українського громадянства за територіальним походженням, та встановлення підстав, за наявності яких особа не може набути громадянство України за територіальним походженням (вчинила злочин проти людства чи здійснювала геноцид, засуджена в Україні за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, вчинила на території іншої держави діяння, яке визнане законодавством України тяжким або особливо тяжким злочином).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-