Росія під виглядом боротьби з Telegram готується до інформаційної ізоляції - РНБО

Росія під виглядом боротьби з Telegram готується до інформаційної ізоляції - РНБО

Укрінформ
Росія під егідою боротьби з соціальною мережею Telegram фактично перебудовує власний телекомунікаційний простір та національні мережі.

Про це заявив керівник служби з питань інформаційної безпеки Апарату Ради національної безпеки і оборони України Валентин Петров, коментуючи нещодавнє блокування соціальної мережі «Телеграм» у Російській Федерації, повідомляється на сайті РНБО.

"Безпосередньо сам «Телеграм» не становить великої загрози для інформаційної безпеки Росії, і він не є непрозорим для російських спецслужб. Йдеться про набагато масштабніше питання. Росія вибудовує інформаційну та технічну базу для якихось значущих подій, які можуть відбуватись як всередині країни, так і призвести до ескалації міжнародної ситуації", - сказав Петров. Він додав, що саме таким чином Росія готується як до закриття від зовнішнього світу, так і здійснює мобілізаційну воєнну підготовку.

Петров також підкреслив, що Україна готова до російської гібридної війни, невід'ємною складовою якої є інформаційна та кібернетична війна. "Відповідні органи влади працюють на упередження та вживають всіх необхідних заходів із захисту своєї інформаційної та кібернетичної безпеки", - сказав він, додавши, що, зокрема, Україна минулого року заблокувала деякі російські сайти, які здійснювали антиукраїнську пропаганду.

Читайте також: Не ключі й тероризм: РосЗМІ з'ясували причину блокування Telegram

Він зазначив, що блокування інтернет-сайтів, тобто захист власного інформаційного простору, - це поширена практика в країнах Європи: зокрема, Німеччина нещодавно ухвалила дуже суворий закон, Франція готує відповідні зміни до законодавства в сфері інформаційної безпеки. «Але слід чітко визначати мотивацію. Якщо Україна та Європа, блокуючи інформаційні ресурси, що загрожують інформаційній безпеці, захищає себе від зовнішньої агресії, то Росія робить це для нападу. Тобто в Росії блокування - це питання захисту від власного народу, від проявів його невдоволення. І це зовсім інші речі», - пояснив керівник Служби з питань інформаційної безпеки Апарату РНБО України.

Петров також зазначив, що 19 квітня відбулася нарада під головуванням Президента саме щодо інформаційної безпеки, щодо готовності держави протидіяти викликам у цій сфері.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-