Кримінальні партнери Путіна контролювали транзит газу до України – росЗМІ

Кримінальні партнери Путіна контролювали транзит газу до України – росЗМІ

Укрінформ
Троє петербуржців, яких пов'язують з кримінальним світом та оточенням президента РФ Володимира Путіна, також мають відношення до компанії Eural Trans Gas (ETG), яка з початку 2000-х є основним постачальником газу з Туркменістану в Україну.

Про це повідомляє телеканал "Дождь".

Згідно з даними телеканалу, в 2001 році "Газпром" уклав контракт з компанією Eural Trans Gas (ETG) на перепродаж туркменського газу в Україну по газпромівських трубах. Передбачалося, що "Газпром" мав стати співзасновником ETG, але потім газовий монополіст відмовився від цієї ідеї.

Частка Eural Trans Gas в поставках імпортного газу в Україну була навіть більша, ніж у "Газпрому" - 57% проти 43%.

Компанію створили в 2002 році троє громадян Румунії та ізраїльтянин, який називав себе адвокатом Семена Могилевича - російсько-українського бізнесмена та авторитета, який входив до десятки найбільш розшукуваних ФБР злочинців. Потім, за даними "Дождя", власником компанії став український олігарх Дмитро Фірташ. Документально ланцюжок до нього не вів - власниками 70% акцій ETG були такі собі громадянки Кіпру - через компанії Dema Trustees і Dema Nominees, які належать їм.

Читайте також: Експерт про Nord Stream 2: "лагідність" Брюсселя може закінчитися розпадом ЄС

Як з'ясував "Дождь", до компанії Eural Trans Gas мають відношення троє авторитетних петербуржців - Ілля Трабер, Сергій Васильєв і Дмитро Скігін, яких пов'язують і з кримінальним світом, і з оточенням Путіна.

Dema Trustees і Dema Nominees опосередковано володіють часткою в Петербурзькому нафтовому терміналі - одному з найбільших на Балтиці, за яким стоять постаті Трабера, Васильєва і Скігіна. Саме вони, за версією видання, були бенефіціарами посередника Eural Trans Gas, а не Фірташ. Не виключено, що потім вони могли бути пов'язані і з RosUkrEnergo, яка зайняла місце ETG в транзиті.

Нинішній керівник "Газпрому" Олексій Міллер свого часу був директором з інвестицій у компанії Трабера "ОБІП". Повідомляється, що компанії, пов'язані з пітерськими авторитетами, і зараз мають бізнес в Україні. Наприклад, Suzel Enterprises Limited, яка належить формально мешканці Кіпру, стоїть за компаніями Скігіна-молодшого разом з ще однією кіпрською компанією - Heico Ventures Limited.

З'ясувалося, що ці дві компанії опосередковано володіють часткою в одній з найбільших газовидобувних компаній України - "Карпатигаз". Вона займається видобутком газу в партнерстві з дочкою "Нафтогазу України" - "Укргазвидобування". "Карпатигаз" добуває з її свердловин понад 700 млн кубометрів за рік.

Компанією "Карпатигаз" на 100% володіє Misen Enterprises AB, її половиною акцій у свою чергу розпоряджається шведська Misen Energy AB.

При цьому більша частина Misen Energy насправді належить кіпрським офшорам. Так, 29,6% акцій компанії Misen Energy AB належить кіпрській Norchamo Ltd, якою володіють Heico Ventures Limited і Suzel Enterprises Limited.

Читайте також: Nord Stream-2 потрібен лише Газпрому та деяким німецьким компаніям – Точицький

Крім того, як повідомляє видання, у цих двох офшорів були й інші інтереси в Україні. У 2012 році український Forbes повідомляв, що компаніям опосередковано належить газовий нафтотрейдер "Лідергаз".

В кінці того ж року дочірня компанія "Нафтогазу України" - "Укртрансгаз" - підписала з "Лідергазом" контракт на 2,4 млрд грн. (тоді - 300 млн дол.) на купівлю газу для технічного забезпечення транзиту російського газу.

У 2016 році "Лідергаз" був переоформлений на свого гендиректора Вадима Дворака.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-