Експерт назвав основного союзника Путіна в Україні

Експерт назвав основного союзника Путіна в Україні

Ексклюзив
Укрінформ
Російська православна церква, частиною якої є Українська православна церква Московського патріархату, по суті, є частиною російського уряду та відіграє роль найбільшої "п’ятої колони" Кремля в Україні.

Таку думку висловив в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу науковий співробітник Центру трансатлантичних відносин Університету Джона Гопкінса (США) Тарас Кузьо.

"Можливості росіян зараз впливати всередині України набагато менші, ніж це було раніше. Я би сказав, що найбільша "п'ята колона" – це РПЦ в Україні. Бо це не церква, це - частина російського уряду", - заявив він.

На переконання експерта, окрім російської церкви, в Україні немає інших впливових проросійських факторів.

Він наголосив, що Кремль, не здобувши перемоги на Донбасі, буде намагатися розхитувати ситуацію в Україні зсередини.

"Ситуація в Україні інакша, ніж у Придністров’ї, Абхазії чи Південній Осетії, бо там російська армія виграла війну, молдавани і грузини програли. На Донбасі ж українці не програли, росіяни не виграли також. У 2014 році Путін не хотів Донбас, він хотів Харків і Одесу і далі, але це не вдалося. І зараз конфлікт триває, він не є заморожений", - сказав Кузьо.

На його думку, від Путіна можна очікувати всього, "адже це соціопат, хвора людина, і останній приклад цьому – справа Скрипаля".

"Але як Росія не змогла виграти війну у 2014 році, то і сьогодні точно не зможе. Але вона буде намагатися щось пробувати через якісь внутрішні заворушення", - вважає експерт.

Читайте також: Чому блокування Росією Telegram виявилось «пшиком»

Говорячи про перспективи мирного врегулювання на Донбасі, науковий співробітник американського аналітичного центру зазначив: "Я не є великим оптимістом, що Кремль піде на мирне врегулювання. Було б дуже добре, якби миротворчі сили прийшли на Донбасі і стали на кордоні, а не лише на лінії зіткнення. Стояти на лінії конфлікту – це створити заморожений конфлікт, стояти на кордоні означає, що "ДНР" і "ЛНР" - вже все, кінець, без російської підтримки вони вичерпаються. І тому я не знаю, чи Путін на це піде".

Водночас, Кузьо зауважив, що санкції Заходу, і передусім останні санкції США, дуже сильно впливають на економічну та фінансову сферу РФ, "на добробут бояр навколо царя-Путіна", і їх посилення може привести до того, що "Кремль відмовиться від Донбасу".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-