У Раді стартували заходи до 100-річчя прийняття Конституції УНР

У Раді стартували заходи до 100-річчя прийняття Конституції УНР

Укрінформ
У приміщенні Верховної Ради розпочалися заходи до 100-річчя ухвалення Конституції Української народної республіки.

Про це повідомив Голова Верховної Ради Андрій Парубій під час презентації трьох українських Конституцій та відкриття тематичної експозиції, інформує кореспондент Укрінформу.

"Сто років тому, 29 квітня 1918 року, відбулась знаменна дата - Центральна рада проголосила Конституцію Української народної республіки. І ми за десять днів будемо відзначати соту річницю цієї знаменної події. Сто років тому українці обрали для своєї держави демократичний устрій. У Конституції було зазначено, що вся влада в Українській народній республіці походить від народу, а її верховним органом мають стати всенародні збори. УНР проголошувалася державою суверенною, самостійною і ні від кого незалежною, суверенне право в якій належить народові, а територія її є неподільною. Сьогодні ми маємо честь розпочати у Верховній Раді науково-мистецький проект "Від Конституції - до Конституції", - сказав Парубій.

Водночас спікер наголосив, що і сучасна Українська держава та її Основний закон 1996-го року мають вікову тяглість від своїх попередників - Української народної республіки та її Конституції.

"І сто років тому наша держава будувалась на фундаменті, який був закладений ще від часів Київської Русі та козацької держави. І традиція суспільного договору, як основа державного будівництва, у нас існує з часів "Руської правди", Литовських статутів, козацьких вольностей і унікальної Конституції Пилипа Орлика. Століття ухвалення Конституції України Українською народною республікою - це видатна подія, тому вона вшановується в українському парламенті і мистецькою виставкою, і концертними програмами", - додав Парубій.

Читайте також: У Тбілісі відкрилася виставка картин та фотографій українських мисткинь

Заходи триватимуть протягом дня та проходитимуть у кулуарах другого поверху парламенту і на внутрішньому подвір’ї ВР.

Участь в акції "Від Конституції - до Конституції" братимуть провідні українські науковці-історики, громадські діячі та музичний гурт «Друже музико».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-