Глава Шведської академії пішла у відставку через сексуальний скандал

Глава Шведської академії пішла у відставку через сексуальний скандал

Укрінформ
Постійний секретар Шведської академії, яка присуджує Нобелівську премію з літератури, Сара Даніус пішла у відставку.

Про це повідомляє ВВС.

"Це була воля Академії, що я маю залишити посаду постійного секретаря. Я прийняла це рішення негайно", - заявила Даніус журналістам у четвер.

Зазначається, що Даніус оголосила про своє рішення на тлі розслідування про витік даних і домагання, фігурантом якого є чоловік однієї з членів Шведської академії.

За її словами, інцидент уже справив негативний вплив на Нобелівську премію, "і це досить велика проблема".

Як відомо, у листопаді минулого року 18 жінок висунули звинувачення у сексуальному насильстві та переслідуванні проти Жана-Клода Арно, чоловіка члена Шведської академії поетеси Катаріни Фростенсон.

Арно всі звинувачення заперечує.

Наприкінці минулого тижня одразу три дійсні члени Шведської королівської академії подали у відставку: письменник Клас Остергрен, літературознавець К'єлл Еспмарк та історик Петер Енглунд.

Читайте також: Данія дозволить Nord Stream 2 під гарантію транзиту газу через Україну

Водночас письменниця Сара Стрідсберг теж заявила, що розмірковує над тим, щоб вийти зі Шведської академії. Якщо це станеться, то Академія може опинитися на межі розпаду або самоліквідації. Адже тоді у Шведській академії залишиться тільки 12 академіків із 18-ти. Обирають їх усіх довічно, тож місця вибулих залишатимуться незайнятими до самої їхньої смерті. Лише потім вони оголошуються вакантними, й живі академіки вирішують, хто їх обійматиме. Але для цього відповідно до статуту потрібна більшість у 12 голосів.

Таким чином, якщо іще хтось подасть у відставку, кворум у будь-якому випадку не буде забезпечений.

Нобелівську премію з літератури присуджують із 1901 року. Її лауреатами стали загалом 114 осіб (у якісь роки премія не вручалася, у якісь її ділили між двома письменниками).

Фото: Frankie Fouganthin

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-