Порошенко пропонує європейським партнерам альтернативу Nord Stream 2

Порошенко пропонує європейським партнерам альтернативу Nord Stream 2

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко запрошує європейських партнерів долучитися до управління українським транзитним трубопроводом.

Про це глава Української держави заявив в інтерв’ю виданню Handelsblatt напередодні свого візиту до Німеччини.

«Існує український транзитний трубопровід. Він – значно дешевший. Може легко і недорого бути модернізований. На сьогодні він спроможний на щорічний транзит обсягів до 100 млрд кубометрів сировини. У 2017 році це було близько 94-97 млрд, що відповідало зростанню обсягів транзиту на 15%. Його можна легко розбудувати. Ми були б раді долучити європейських партнерів до управління газовим підприємством», - зазначив Президент. 

Відповідаючи на запитання про те, що, за твердженнями окремих компаній, завдяки «Північному потоку-2» транзит газу ніби стане дешевшим, Порошенко підкреслив, що розбудувати транзитну магістраль України можна без значних капіталовкладень «замість того, аби втрачати 10 млрд євро на «Північний потік-2»

Глава держави запевнив у надійності України. «Коли Росія на початку березня перекрила нам знову газовий кран і з тих пір більше не постачає газ попри здійснену передплату, я, як Президент, закликав свій народ до заощадження обсягів споживання, аби не зашкодити транзиту газу до Європи і не спричинити критику. Ми дотримуємось взятих на себе зобов’язань. Ми – абсолютно надійний партнер. А «Північний потік-2» - чисто політично мотивований проект», - сказав Порошенко.

Читайте також: Порошенко обговорив з Ердоганом миротворчу місію на Донбасі

Водночас Росію він назвав ненадійним енергопостачальником. Зокрема, Президент нагадав, що Україна нещодавно виграла процес у Стокгольмському арбітражному суді, але «Газпром» відмовився перерахувати їй визначені судом 4,6 млрд доларів США. «Зараз багато хто запитує, чому «Газпром» відмовляється сплатити Україні визначену судом суму. Тому що не хочуть, і рішення «неправильне». Водночас, у європейських постачальників виникає запитання, чи не чинитиме «Газпром» у спірному випадку так само й щодо них. Цей приклад лише зайвий раз доводить, що Росія є незвичайно ненадійним партнером – у тому числі в енергетичному секторі», - підсумував Порошенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-