Парубій хоче ще більшої гармонії у відносинах Ради й Кабміну

Парубій хоче ще більшої гармонії у відносинах Ради й Кабміну

Укрінформ
Ухвалення законопроекту № 6256 «Про внесення змін до законів України "Про комітети Верховної Ради України" та "Про центральні органи виконавчої влади" сприятиме налагодженню системної взаємодії між парламентом і урядом.

На цьому акцентував голова Верховної Ради Андрій Парубій під час інтерв'ю для телеканалу «Рада», інформує кореспондент Укрінформу.

«Цей закон визначає, що кількість комітетів у парламенті наступного скликання має становити не більше двадцяти. На жаль, в Україні, майже в кожному скликанні, була та ж сама історія: всі фракції приходили, закликали до зменшення кількості комітетів, але потім у результаті політичних домовленостей кількість комітетів збільшувалась. Так, у цій каденції - до 27-ми комітетів. Дуже важливо було законодавчо закріпити те, що має бути не більше 20-ти комітетів, і друге положення - що комітети мають співвідноситись із міністерствами в уряді. Таким чином, будується система і структура влади в парламентсько-президентській республіці», - пояснив Парубій.

При цьому спікер уточнив, що не всі профільні комітети ВР можуть мати свої відповідники в уряді. Зокрема, це стосується комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України, комітету з питань запобігання і протидії корупції та комітету з питань європейської інтеграції.

«Але інші комітети мають співвідноситись з міністерствами. І це суттєво збільшить контролюючу функцію Верховної Ради України. Бо коли міністр має відповідальних кілька комітетів, то в результаті він на жоден із них не прийде. А коли буде чітка відповідність міністерств і комітетів, це дасть змогу більш системної та злагодженої взаємодії між парламентом і Кабінетом міністрів», - підкреслив голова ВР.

Читайте також: Реформа Ради: Парубій анонсував зміни до двох законів

При цьому він акцентував, що наразі відносини між урядом і парламентом є «неймовірно гармонійними», завдяки чому досягається висока ефективність співпраці з підготовки економічних і євроінтеграційних законів.

Як повідомляв Укрінформ, Рада ухвалила законопроект №6256 у першому читанні 5 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-